Politie zet traangas in tegen betogers in Bangkok

AP
De politie in Bangkok heeft vandaag traangas en waterkanonnen gebruikt om betogende regeringstegenstanders weg te drijven van overheidsgebouwen. Er raakten vier mensen gewond.

De betogers waren naar tv-zenders getrokken om de uitzending van nieuws uit regeringskringen tegen te gaan. De oppositie wil het regime van de macht verdrijven, nadat eerste minister Yingluck Shinawatra eerder deze week al door het hooggerechtshof uit haar ambt werd ontzet.

Een deel van de betogers heeft zich onder aanvoering van oppositieleider Suthep Thaugsuban ook aan de regeringszetel geplaatst. Ze zeggen dat ze daar zullen blijven om de regering tot ontslag te dwingen. "Als je regeringsleden vindt, breng ze dan tot bij mij. Ik wil met hen spreken, ik zal op hen wachten aan het regeringsgebouw", aldus Suthep Thaugsuban. De oppositieleider wil dat er een overgangsregering wordt aangeduid die hervormingen doorvoert voordat er nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

"We kunnen binnen de drie dagen op vreedzame wijze een andere regering krijgen als we allemaal samenwerken", verklaarde hij aan zijn aanhangers. "Maar als we na drie dagen nog niet van hen af zijn, zullen we doen wat nodig is."

AP