Politie vuurt traangas af bij demonstraties Hongkong

EPA
Na de gewelddadige confrontaties gisteren zijn vandaag opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen in Hongkong. Zoals waarnemers voorspeld hadden, verloopt de manifestatie rumoerig en de politie heeft al traangas afgevuurd in de richting van de betogers.

De demonstratie zou normaal plaatsvinden in het district Sheung Wan, in het centrum van de Chinese administratieve regio, maar de politie gaf daarvoor geen toestemming. In de plaats daarvan trekken duizenden mensen naar het Western District, waar de politie traangas afvuurde. In Connaught Road, een belangrijke straat nabij het politiecommissariaat, kwam het tot confrontaties met de politie.

Volgens ooggetuigen probeerden de demonstranten zich te verdedigen met paraplu’s. Een groot aantal onder hen droeg maskers om zich te beschermen tegen het traangas.

Uitleveringswet

Honderdduizenden mensen manifesteren sinds weken in Hongkong tegen een wet die de uitlevering van verdachten van misdrijven aan China toelaat. De regionale regeringsleider Carrie Lam heeft de wet ondertussen “dood” verklaard, maar de manifestanten eisen dat ze formeel wordt ingetrokken.

De voormalige Britse kolonie is semi-autonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Veel van de 7 miljoen inwoners van Hongkong vrezen dat Peking die vrijheden steeds meer inperkt.

De demonstranten probeerden zich met paraplu’s tegen het traangas te beschermen.
AFP De demonstranten probeerden zich met paraplu’s tegen het traangas te beschermen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.