Politie verhindert betoging tegen verkiezingen in Moskou

UNKNOWN

Een protestbetoging in Moskou tegen de Russische presidentsverkiezingen is door de politie opgebroken voordat die goed en wel begonnen was. Honderden agenten in oproertenue omsingelden een klein park waar mensen zich aan het verzamelen waren voor de betoging, waartoe de oppositiegroep van voormalig wereldkampioen schaken Garri Kasparov had opgeroepen.

Jongeren opgepakt
Tientallen mensen, vooral jongemannen, werden opgepakt en naar gereedstaande bussen gesleept. Sommigen werden door agenten uit een McDonalds-restaurant geplukt of uit de menigte gehaald die zich in het park en bij een nabijgelegen metrostation had gevormd. De betogers scandeerden leuzen als 'Dit waren valse verkiezingen' en 'We hebben een ander Rusland nodig'. Ook riepen ze "Schande!" over het optreden van de politie.

Geen mishandelingen
Van mishandeling van demonstranten, zoals voor de verkiezingen diverse malen gebeurde, leek ditmaal echter geen sprake. Nikita Belych van de Unie van Rechtse Krachten, een van de deelnemende oppositiepartijen, werd door vier agenten boven hun hoofd weggedragen. Voordat hij werd afgevoerd zei Belych dat de autoriteiten illegaal hadden gehandeld door de bijeenkomst te verbieden.

Oppositiepartijen betogen
Ander Rusland is de naam van de coalitie van oppositiepartijen die wordt aangevoerd door Kasparov en Edoeard Limonov. Zij tweeën verschenen op een gelijktijdige protestdemonstratie in Sint-Petersburg, waar de autoriteiten wel toestemming voor hadden gegeven, maar waar ook veel politie aanwezig was. Er kwamen ongeveer zevenhonderd demonstranten opdagen. "Er is op dit moment heel zware druk in het land", zei Kasparov. "Het is nu belangrijk dat de mensen niet bang zijn en beseffen dat dit onze stad is en ons land." (novum/vsv)


UNKNOWN