Politie verhindert al voor vierde jaar op rij Gay Pride in Turkije

Ondanks het verbod kwamen in Istanboel toch enkele LGBT'ers op straat.
REUTERS Ondanks het verbod kwamen in Istanboel toch enkele LGBT'ers op straat.
De Turkse politie heeft opnieuw verhinderd dat de Gay Pride zou plaatsvinden. De demonstratie voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LGBT) wordt zo al voor het vierde opeenvolgende jaar verboden. 

Toch kwamen ondanks het verbod wel honderden mensen samen in Istanboel. Zij lieten hun stem horen en pleitten nog maar eens voor gelijke rechten. Als reactie blokkeerde de politie verschillende straten met waterkanonnen. Tot relletjes kwam het vooralsnog niet.

De parade werd officieel verboden omdat de veiligheid in het geding zou zijn, maar dat gelooft de LGBT-gemeenschap niet. Zij noemen die reden "lachwekkend". In 2013 en 2014 trok de Istanbul Pride nog zo'n 100.000 mensen. 

Turkije is onder president Erdogan steeds minder tolerant geworden ten opzichte van de LGBT-gemeenschap. Vorige week won Erdogan nog de verkiezingen en hij blijkt meer macht te hebben dan ooit te voren.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Visser

  Moslims willen wel respect voor hun cultuur maar weigeren het om homoseksuelen te accepteren? Zouden ze zelf inzien hoe hypocriet dat overkomt op de gemiddelde niet-gelovige Belg?

 • August Verbruggen

  De "gay Pride" is een degoutante vertoning ,keer en draai het hoe Je wil ;Komt daarbij dat de "deftige homo's" daardoor over dezelfde kam geschoren worden .....Wij hebben niet het recht van te bepalen wie zij graag of niet graag zien :maar die degoutante "Gay Pride" is er over ,en beter verboden .

 • Fredien Vandervekens

  Wat een tegenpool van " De politie, Uw vriend !". En in Belgié hebben onze Turkse medeburgers, dat heel goed begrepen.

 • Pieter Paulus

  En hier stemmen die cdnv spa en groen en iman Beke en miss Erdogan almaci wat heeft u hierop te zeggen

 • Eida Lam

  Als je ziet wat er hier in de gay pride rondloopt kan ik ook alleen maar zeggen dat het gay pride evenement niet iets is om fier over te zijn.