Politie stelt dodentol gasexplosie Slovakije weer bij tot acht

AP
Na de gasexplosie gisteren in een twaalf verdiepingen tellend appartementsgebouw in Presov, in het oosten van Slovakije, zijn al zeven lijken geborgen. Van één persoon die nog altijd vermist is, gaat de politie uit dat die ook is overleden. Meer dan veertig mensen raakten gewond. De explosie en daaropvolgende brand zou zijn veroorzaakt door een slecht omgebouwde gasinstallatie, zo vermoedt de brandweer.

De explosie deed zich gisteren rond de middag voor, en werd gevolgd door brand die vier of vijf hogere verdiepingen van het gebouw trof. Het duurde tot deze ochtend voor het vuur onder controle was. Pas dan kon de brandweer ook de bovenste verdiepingen betreden.

De vermiste zou zich op de twaalfde verdieping hebben bevonden, maar hij is nog niet teruggevonden. Die verdieping is het meest beschadigd door de brand. Het trappenhuis en het dak van het gebouw zijn ingestort.

Bij de reddingswerkzaamheden werd ook het leger ingezet. De bewoners van het appartementsgebouw waren op hun balkon of het dak gevlucht voor de vlammen en werden daar met helikopters gered. Eén man stortte naar beneden en kwam om.

Het gebouw zal worden afgebroken. Slachtoffers kunnen rekenen op financiële steun, beloofde premier Peter Pellegrini.

AP
REUTERS
AFP
AP
AP
REUTERS
REUTERSReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.