Politie Sri Lanka valt moskee van zelfmoordterroristen binnen

“Vader en twee broers van brein achter aanslagen Sri Lanka gedood”

AP
De Sri Lankaanse politie is vanmiddag binnengevallen in de belangrijkste moskee van de National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Dit in het kader van een zoekactie naar het hoofdkwartier van de radicaal islamitische groepering. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoordaanslagen in kerken en hotels op paaszondag en is sinds gisteren verboden. 

Zwaar bewapende politiemensen vielen de moskee in Kattankudy in het oosten van Sri Lanka binnen omstreeks 15.40 uur plaatselijke tijd (12.10 uur Belgische tijd) en stopten een interview dat functionarissen van de moskee gaven aan buitenlandse journalisten. Die laatsten werden gedwongen het gebedshuis te verlaten.

Ze kregen later buiten te horen dat er een zoekactie aan de gang was. Die zou zijn gericht op het vinden van het hoofdkwartier van de NTJ. De politie sloot de moskee vlak voordat het middaggebed zou beginnen. 

De Sri Lankaanse president verbood de National Thowheet Jama’ath gisteren vanwege zijn banden met Mohammed Zahran, het vermeende meesterbrein van de aanslagen die meer dan 250 mensen een week geleden hebben gedood.

De meeste geradicaliseerde islamisten die in Sri Lanka betrokken waren bij de dodelijke aanslagen die aan zeker 253 mensen het leven hebben gekost, zijn intussen gearresteerd of gedood door de ordediensten. Dat heeft eerste minister Ranil Wickremesinghe vandaag meegedeeld. Volgens de premier kan het land nu “terugkeren naar de normaliteit”.

REUTERS

Vader en twee broers gedood

In hun zoektocht naar voortvluchtige zelfmoordterroristen kwamen leger en politie vrijdag in actie aan de oost-kust van Sri Lanka. Bij die actie kwamen de vader en twee broers van Zahran om het leven, zo meldde persbureau Reuters eerder vandaag op basis van bronnen bij de familie en politie.

De drie mannen zouden het leven hebben gelaten toen leger en politie een pand wilden binnenvallen in Sainthamaruthu. De woning werd mogelijk gebruikt voor het fabriceren van bomvesten. Er ontstond een vuurgevecht en vijftien mensen kwamen om het leven toen enkele zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen. 

Na het incident vermoedde de politie dat mogelijk drie zelfmoordterroristen zichzelf hadden opgeblazen. Zes mannen werden in het huis gevonden, zij zouden eerder op de politie hebben geschoten. Onder de doden waren ook zes kinderen en drie vrouwen. Een vrouw en een kind zouden levend uit het huis zijn gehaald. 

Vier politiebronnen vertellen Reuters dat Zainee Hashim, Rilwan Hashim en hun vader Mohamed Hashim vrijdag omkwamen. Zij zijn de vader en broers van Zahran Hashim, die wordt beschouwd als de leider van de lokale radicaalislamitische groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ) die vorige week zondag de aanslagen op drie kerken en vier hotels in Sri Lanka pleegden. Hij blies zichzelf op bij de bomaanval op het Shangri-La hotel. 

Familieleden weg

Een schoonbroer van Zahran Hashim bevestigt tegenover het persbureau de dood van het drietal. Zij zouden volgens Niyaz Sharif ook te zien zijn op een video die rondgaat op sociale media. Daarin is ook Zahran Hashim te zien en wordt gesproken over het martelaarschap en het doden van ongelovigen. Rilwan Hasmin roept in de video op tot een ‘jihad tegen de ongelovigen’.

Een zus van de broers vertelt CNN dat ze vreest dat achttien van haar familieleden nu zijn overleden. Niet alleen haar vader en drie broers, maar ook de vrouwen van de broers, een zus en haar moeder zouden zich in het huis hebben bevonden toen de explosies plaatsvonden. Ze zaten er met zeven kinderen van de familie.

Vrees

Bij de bomaanslagen door zelfmoordterroristen werden vorige week zondag drie rooms-katholieke kerken en vier hotels getroffen. Ruim 250 mensen kwamen om het leven en honderden mensen raakten gewond. Onder de doden ook tientallen buitenlanders en drie Nederlanders. De aanslagen vonden plaats op zes plekken in hoofdstad Colombo plaats en in de Zionskerk in Batticaloa.

De vrees voor meer aanslagen is groot in het Aziatische land. De Sri Lankaanse politie is op zoek naar 140 mensen die worden gelinkt aan IS dan wel in verband worden gebracht met de aanslagen. Politie en leger hebben 10.000 mensen vrijgemaakt in de klopjacht op die groep. Ruim honderd mensen zouden tot nu toe zijn opgepakt, onder hen Syriërs en Egyptenaren.

Bij de grootschalige zoekactie werkt de Sri Lankaanse politie samen met paramilitaire specialisten en verschillende legereenheden. Zij deden afgelopen vrijdag enkele invallen in het oosten van Sri Lanka. Bij een van de huiszoekingen in Sammanthurai werd een grote hoeveelheid materiaal gevonden waarmee bommen kan worden gemaakt. De politie vond het adres na een tip van niet nader genoemde veiligheidsdiensten. Ook werden ter plaatse een mogelijke IS-vlag aangetroffen, ontstekingsmechanismes, rugzakken, verscheidene jerrycans met brandstof, staven gelatine-dynamiet, kleding zoals enkele van de aanslagplegers van afgelopen zondag aan hadden op een IS-video, duizenden metalen balletjes en een drone. Zeven mensen werden gearresteerd. 

Bekijk ook: Zelfmoordterroristen blazen zich op bij inval in Sri Lanka

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jack De witte

    Niemand verdiend om vermoord te worden al heb je zelf mensen vermoord Obama heeft duizenden onschuldige mensen vermoord maar hem doen ze niks.

  • Roger Deprez

    Verdiende straf voor massa moordenaars en dat voor belachelijk geloofsovertuiging, hoe dom kan een mens zijn .

  • Koendere Deirlinck

    Mooie opkuis in sri lanka .politie is daar precies goed bezig .