Politie rolt gigantisch Noors pedonetwerk op: politici en advocaten betrokken

thinkstock
De Noorse politie is op een enorm pedonetwerk gestoten dat uit minstens 51 mensen bestaat. Onder daders en verdachten bevinden zich niet de minsten. Er zouden advocaten en politici bij betrokken zijn.

Het gerecht heeft op dit ogenblik 20 personen aangehouden in het westen van Noorwegen. Drie mensen zijn al veroordeeld en nog eens 31 mensen (uit andere delen van het land) staan onder verdenking van deelname aan het grootse pedonetwerk ooit in Noorwegen.

Al sinds 2015 is het gerecht met de zaak bezig onder de codenaam 'Dark Room'. Toen werd in de Noorse stad Bergen een pedofiel opgepakt die een 14-jarig meisje had misbruikt. Hij bleek de spil van een veel groter netwerk en de bal ging aan het rollen.

De daders wisselden pornografisch materiaal uit via het zogenoemde 'Darkweb', een anonieme tool waar je met gewone browsers geen gebruik kan van maken.  Specialisten van het gerecht wisten 5.000 gebruikersnamen terug te vinden en dat leidde al tot tientallen aanhoudingen. Bij de jonge slachtoffers waren zelfs zuigelingen.

De daders komen uit alle lagen van de bevolking, legde de politie uit op een persconferentie. Vele verdachten blijken hoog opgeleid. Ook advocaten en twee politici maken er deel van uit.

Meer details wilde de politie nog niet kwijt omdat het onderzoek nog volop loopt.