Politie ontruimt migrantenkampen in Parijs en Calais

De Franse politie heeft vandaag op enkele uren tijd drie migrantenkampen, één in hartje Parijs en twee in Calais, ontruimd. Calais is al jaren de verzamelplaats voor 'sans papiers' die in de hoop op een menswaardig bestaan naar het Verenigd Koninkrijk willen trekken.

De eerste evacuatie betrof een geïmproviseerd kamp in het noorden van de Franse hoofdstad, waar al maanden zo'n 350 migranten uit, vooral, Soedan, Eritrea, Somalië en Egypte in mensonwaardige hygiënische omstandigheden verbleven. Zij werden in een tiental bussen naar opvangcentra in de regio Parijs gebracht. De evacuatie gebeurde zonder enig incident.

Vorige week had de prefectuur van Parijs nog gewezen op het "risico van een epidemie" om de evacuatie te rechtvaardigen.

Enkele uren later werden in Calais twee kampen ontruimd, waarvan eentje vlak bij de tunnel van de Eurostar. In totaal werden in de noordelijke havenstad ruim 140 mensen naar opvangcentra overgebracht. In en om de stad leven naar schatting ongeveer 2.500 migranten in tenten of noodonderkomens. De meesten zijn Afghanen, Soedanezen, Eritreeërs en Syriërs.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS