Politie onderzoekt nieuwe ontploffing in Sri Lanka, geen slachtoffers

Nog meer verdachten opgepakt na aanslagenreeks

REUTERS
De politie van Sri Lanka onderzoekt een explosie in een dorp op ongeveer 40 kilometer ten oosten van hoofdstad Colombo. De ontploffing gebeurde op een terrein achter het lokale gerechtshof, maar er vielen geen slachtoffers. Ondertussen zijn nog eens zestien verdachten opgepakt van de aanslagen zondag.

De politie zegt de explosie te onderzoeken. Het gaat alvast niet om een gecontroleerde ontploffing zoals er de laatste dagen al plaatsvonden in Sri Lanka. Het is dan ook niet duidelijk of de ontploffing te maken heeft met de aanslagen op Pasen.

Dat de veiligheidsdiensten in verhoogde staat van paraat zijn, blijkt ook uit het feit dat de medewerkers Nationale Bank van Sri Lanka vanmorgen allemaal binnen moeten blijven uit vrees voor een nieuwe explosie. Ook was de hoofdweg naar de luchthaven van Sri Lanka vanmorgen een tijd dicht nadat de veiligheidsdiensten een verdachte auto hadden opgemerkt op een parkeerterrein. Uiteindelijk ging het om vals alarm.

Bij de bomaanslagen op het Aziatische eiland afgelopen zondag vielen er 359 doden en ongeveer 500 gewonden.

Al 76 verdachten opgepakt

De Sri Lankaanse politie heeft overigens nog eens 16 mensen opgepakt die betrokken zouden zijn bij de aanslagen, melden de plaatselijke autoriteiten. Intussen zitten al 76 mensen opgesloten. Er werden ook voertuigen in beslag genomen die gebruikt waren door de verdachten.

Er gelden ook nieuwe veiligheidsmaatregelen, zoals een verbod om drones te gebruiken. Rond hotels, gebedsplaatsen en regeringsgebouwen blijft een verstrengde veiligheid gelden: de politie voert er willekeurige controles uit op auto’s en bussen. Sinds maandag geldt de noodtoestand in het hele land. Het leger maakte vanmorgen nog bekend dat het zijn aanwezigheid op straat fel opvoert, om de politie bij te staan in de zoektocht naar verdachten: voor de landmacht gaat het om 6.300 troepen, of 5.000 extra. De luchtmacht en de marine ontplooien 2.000 troepen.

Teams van de Amerikaanse FBI en van Interpol staan de speurders in Sri Lanka bij.

Gisteren nog zette president Maithripala Sirisena twee van zijn topfunctionarissen bij politie en defensie op straat. Zij zouden rapporten van de inlichtingendiensten over mogelijke zelfmoordaanslagen, die al in maart beschikbaar waren, niet met hem gedeeld hebben. Daarnaast zouden ze ook premier Ranil Wickremesinghe en zijn kabinet niet geïnformeerd hebben.

Katholieke kerken gesloten

Tot “de veiligheidssituatie verbetert” na de aanslagenreeks op Pasen blijven in Sri Lanka ook alle katholieke kerken gesloten. Er zullen tot die tijd logischerwijs ook geen missen meer gevierd worden. Dat heeft een hoge verantwoordelijke van de lokale Kerk aan het Franse persagentschap AFP laten weten. “Op advies van de veiligheidsdiensten houden we alle kerken gesloten”, aldus de bron. 

Regeringsbronnen meldden eerder al dat rond de kerken verstrengde veiligheidsmaatregelen gelden. In het hele land geldt sinds maandag de noodtoestand.

Ongeveer 7 procent van de Sri Lankaanse bevolking is christen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lucas Theophiel

    Het voorbeeld van MIYAMAR volgen , allemaal buiten zetten en er gebeurd niets meer .

  • Jean Wachtelaer

    Zij houden alle kerken gesloten; de terroristen staken alle kerken in brand en niet met brandwijn: twas dus ook geen koudvuur en tkwam ditmaal wel in de krant