Politie New York keert zich opnieuw af van De Blasio

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio (midden) schudt politieagenten de hand bij een persconferentie na de dood van de twee agenten vorige week.
AFP De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio (midden) schudt politieagenten de hand bij een persconferentie na de dood van de twee agenten vorige week.
De politie van New York keert zich steeds verder af van burgemeester Bill de Blasio. Dat is althans wat de tekst op een reclamevliegtuigje boven New York de inwoners wilde doen geloven. "De Blasio, we hebben u de rug toegekeerd", zo stond er op de banner te lezen.

Volgens activist John Cardillo, een voormalig politieagent, is het reclamevliegtuigje betaald door nog actieve en gepensioneerde agenten. Ze protesteren daarmee tegen het beleid van De Blasio. Ze vinden dat hij mede schuldig is aan de dood van twee politiemannen vorige week, omdat hij niks doet om de protesten tegen de politie in te dammen.

De koelbloedige liquidatie van de twee agenten volgde op hevige protesten in het hele land, vanwege het gebruik van buitensporig politiegeweld bij arrestaties. Met name zwarte Amerikanen worden hard aangepakt, zo bleek de afgelopen maanden onder meer uit de dood van de ongewapende Eric Garner en Michael Brown.

Agenten rekenen De Blasio aan dat hij sympathie toonde voor de demonstranten. Volgens hen voedt hij dat sentiment, in plaats van de demonstranten onder controle te houden. Uit protest draaiden ze vorige week ook al hun rug naar de burgemeester tijdens een persconferentie.

BuzzFeed News on Twitter
REUTERS