Politie Macedonië drijft duizenden vluchtelingen terug met traangas

AP
De Macedonische oproerpolitie heeft vandaag duizenden vluchtelingen, onder wie veel Syriërs, met traangas en verblindende flitsgranaten bestookt om hen terug te drijven naar Griekenland. In het Balkanland geldt sinds gisteren de noodtoestand. De Macedonische regering weet zich geen raad met de grote toestroom van asielzoekers.

De naar schatting 3.000 migranten die de nacht in openlucht doorbrachten ondernamen vandaag verschillende pogingen om de Macedonische politie te overrompelen nadat de grens gisteren werd afgesloten. Minstens acht mensen raakten gewond in de schermutselingen, zo meldt de Griekse politie. Een jongere liep verwondingen om van shrapnel van de flashgranaten die in de menigte werden afgevuurd.

De vluchtelingen willen niet in Macedonië blijven, maar zo snel mogelijk doorreizen naar Servië om van daaruit EU-land Hongarije binnen te komen. Veel gezinnen hebben de nacht in de koude buitenlucht doorgebracht in het niemandsland bij de grensplaats Gevgelija en probeerden vanmorgen hun weg te vervolgen. Van achter een afscheiding van prikkeldraad vuurde de politie traangasgranaten en verblindende flashgranaten af om de menigte op afstand te houden.

Ivo Kotevski, woordvoerder van de Macedonische politie, verklaarde gisteren dat zowel de politie als het leger de 50 kilometer lange grens zal controleren om een massale instroom van migranten vanuit Griekenland een halt toe te roepen. "Deze maatregel wordt genomen voor de veiligheid van de burgers in het grensgebied en voor een betere behandeling van de migranten", aldus Kotevski.

Totnogtoe was de grens poreus, met slechts enkele patrouilles aan beide kanten. De grens afsluiten verstoort de zogenaamde Balkancorridor voor migranten die uit Turkije komen, met bootjes naar Griekenland trekken of naar Bulgarije stappen en vervolgens via Macedonië en Servië naar de meer welvarende noordelijke Europese landen trekken.

AP