Politie kreeg 18 waarschuwingen voor gijzeling in Sydney

EPA

Liefst achttien verontruste telefoontjes kreeg een speciale Australische veiligheidslijn in de dagen voordat Man Haron Monis zijn fatale gijzeling startte in een café in Sydney. Maar de politie en de veiligheidsdiensten "zagen geen indicatie voor een directe dreiging'', aldus een lijvig rapport over de gijzelingsactie, meldde de BBC vandaag.

De melders belden in de drie dagen voor de gijzeling in het Lindt Café vooral over de posts op Facebook van de gijzelnemer. Bij het drama in december kwamen drie mensen om het leven, onder wie Haron Monis. De veiligheidsdiensten hadden niet verwacht dat de Iraanse man een terreurdaad zou plegen. "Op basis van de informatie die we toen hadden, viel hij ver buiten de groep van vierhonderd meest prominente anti-terreuronderzoeken'', aldus het rapport.

De premier van Australië, Tony Abbott, reageerde schuldbewust op de conclusies van het rapport. "Het is eenvoudig, het systeem heeft ons in de steek gelaten. Dit monster had duidelijk niet in onze gemeenschap moeten zijn.'' Volgens Abbott moet Australië de grenzen tussen individuele vrijheden en de veiligheid van de samenleving opnieuw tekenen.

Katrina Dawson en Tori Johnson, twee van de slachtoffers bij de gijzeling in het Lindt-café.
AFP Katrina Dawson en Tori Johnson, twee van de slachtoffers bij de gijzeling in het Lindt-café.
AP