Politie in opperste staat van paraatheid bij Nederlandse intocht Sinterklaas

 Edwin Wagensveld van Pegida ging in Apeldoorn gekleed als traditionele Zwarte Piet. Hij en enkele medestanders werden opgepakt en in een politiebusje gezet.
ANP Edwin Wagensveld van Pegida ging in Apeldoorn gekleed als traditionele Zwarte Piet. Hij en enkele medestanders werden opgepakt en in een politiebusje gezet.
In diverse steden in Nederland is veel politie op de been bij intochten van Sinterklaas, maar over het algemeen zijn er weinig betogers. Veel intochten zijn alweer achter de rug. Hier en daar werden enkele mensen opgepakt.

In Apeldoorn en andere steden werd gevreesd voor protest van verschillende actiegroepen voor en tegen Zwarte Piet.  In Eindhoven waren veel agenten te zien, maar Kick Out Zwarte Piet (KOZP, een actiegroep die protesteert tegen het gebruik van Zwarte Piet) zag ervan af hier te demonstreren, en ook Pegida (de actiegroep die pleit voor Zwarte Piet) was afgehaakt. De belangstelling voor de intocht lijkt in Eindhoven een stuk lager dan in voorgaande jaren. Sommigen zeggen dat mensen thuisblijven om niet in demonstraties verzeild te raken. Eén iemand werd opgepakt omdat hij niet naar aanwijzingen van de politie luisterde.

Posters in Den Haag

In grootstad Den Haag, waar een bijeenkomst van KOZP vorige week ruw werd verstoord, riep burgemeester Johan Remkes iedereen op zich ‘te gedragen’. Deze week dreigde een ‘verdediger van de Nederlandse cultuur’ zichzelf op te blazen met een bom. Een gemeenteraadslid van de partij GroenLinks werd zelfs met de dood bedreigd door voorstanders van Zwarte Piet. Het kwam tot enkele aanhoudingen.

In de stad 
hebben voorstanders van Zwarte Piet afgelopen nacht honderden posters opgehangen.  De met behanglijm aangeplakte posters hangen rondom de route van de Haagse intocht (gelijktijdig met de intrede in Apeldoorn). Medewerkers van een schoonmaakbedrijf hebben de opdracht gekregen de affiches zo snel mogelijk te verwijderen. Het is onduidelijk wie er achter de actie zit.

Ook vandaag is veel politie op de been. Agenten hebben een aantal motorrijders aangesproken en gecontroleerd die zich hadden verkleed als Zwarte Piet. Ze mochten hun weg vervolgen. KOZP demonstreert op de Koekamp, waar enkele honderden mensen staan. Een grote groep van enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet roept leuzen als: “Nederland schaam je.”

Enkele voorstanders van de traditionele Zwarte Piet (met rode lippen en zwart uiterlijk) mengden zich in Apeldoorn onder het publiek en zijn even later door de politie opgepakt.
ANP Enkele voorstanders van de traditionele Zwarte Piet (met rode lippen en zwart uiterlijk) mengden zich in Apeldoorn onder het publiek en zijn even later door de politie opgepakt.

Zwarte Pieten in Apeldoorn

In Apeldoorn werd de Sint voor het eerst enkel door roetveegpieten geassisteerd. Een keuze die niet bij iedereen in goede aarde valt.

Het stadsbestuur van Apeldoorn heeft evenwel uit voorzorg alle toegangswegen naar de binnenstad afgesloten voor verkeer en er zijn poortjes waar de bezoekers doorheen moeten. Voor drie aangekondigde Pro-Pietbetogingen zijn demonstratievakken klaargezet. 

Zo werden in de stad enkele Pro-Pieten-aanhangers opgemerkt die zich gekleed hadden als traditionele Zwarte Piet. Een van hen is Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Hij deelde pepernoten uit en werd later met enkele andere aanhangers van Pegida opgepakt en in een politiebusje gezet. De politie greep in omdat de demonstranten niet naar het hun toegewezen protestvak wilden gaan.

Protest in andere steden

In Nijmegen demonstreren ongeveer honderd tegenstanders. Bij het demonstratievak staan mensen van Amnesty International die kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. Waarnemers zijn ook aanwezig in Dordrecht, Den Haag, Alkmaar, en Groningen.

In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP’ers in hun vak. Dat is inmiddels afgezet en niet meer toegankelijk, kleine groepjes pro-, maar ook tegendemonstranten worden tegengehouden. Het publiek reageert soms hoofdschuddend op de enorme politie-inzet. 

In Den Haag komt de Sint wel per pakjesboot. Hij wordt in stadsdeel Scheveningen geassisteerd door roetveegpieten.
ANP In Den Haag komt de Sint wel per pakjesboot. Hij wordt in stadsdeel Scheveningen geassisteerd door roetveegpieten.
Jonge Sinterklaasfans stromen toe in Apeldoorn
ANP Jonge Sinterklaasfans stromen toe in Apeldoorn
ANP Graphics9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudy VAN PRAET

  In Holland zijn ze meer dan gek!!

 • Robin Hufton

  Kerstmis,sinterklaas, het volgende dat ze willen boycotten is pasen zeker?

 • Walter Kennes

  Eeuwenoude traditie, die mensen die nu protesteren zijn de afstammelingen van slaven die Nederland eeuwenlang is gaan halen. Is slavenhandel dan ook een traditie? Schaf dit leugenfeest gewoon af!

 • wilfried rochtus

  het jaar 1965 , was ik leerling op OLVrouw Visitatie en mocht als jonge dame de eer hebben om zwarte piet te zijn voor de kleuters. wat een enthousiasme dat er van die kleuters aanwezig was. mocht snoepjes uitdelen. echt van genoten. nadien dien kreeg ik van ma mère, hoofd van de school, 3 chocolade repen van cote d'or. voor mij ook feest. hmmm lekker die chocolade ??? misschien ook te donker zeker !!!!

 • Dimitri jacobs

  Man man man.... echt waar? Dit is een kinderfeest! Hou het zo! Kinderen kennen geen racisme. Zwarte piet is er al sinds begin der tijden en is nooit respectloos begandeld. In tegendeel... zwarte piet boezemde ontzag en respect in. Zouden we anders dan rendieren voor de kerstman dan ook ni vervangen door een v8 motor... wegens dierenwelzijn??? Het is traditie he mannekes...