Politie in Istanboel zet waterkanon en traangas in tijdens 1 mei-protesten

AP
Tijdens de protesten van 1 mei in de Turkse grootstad Istanboel heeft de politie net zoals de vorige jaren het waterkanon en traangas ingezet tegen de demonstranten. Verschillende groepen van regeringskritische demonstranten hadden geprobeerd het symbolische Taksimplein in het centrum van de stad te bereiken, dat de politie in de wijde omgeving had afgegrendeld. Volgens het persbureau DHA kwam een 57-jarige man om toen hij een straat wilde oversteken en per ongeluk werd aangereden door een waterkanon en dodelijk gewond raakte.

Demonstranten scandeerden "Weg met het fascisme" en "Lang leve 1 mei". Het staatspersagentschap Anadolu meldde dat rond de 24.500 politieagenten en 120 waterkanonnen in Istanboel werden ingezet. Tegen de avond werden 207 mensen gearresteerd. De politie nam onder meer 40 molotovcocktails in beslag. Politiehelikopters cirkelden boven Istanboel. Het metrostation aan het Taksimplein werd gesloten, het plein zelf met hekken versperd. In de marge van de rellen stierf een man die nabij het Taksimplein overreden werd door een voertuig van de oproerpolitie.

Eerder op de dag werden in de wijken Sisli en Besiktas al tientallen betogers opgepakt die zich naar het Taksimplein wilden begeven. Daarbij zetten de ordehandhavers ook traangas en waterkanonnen in.

De vakbonden hadden dit jaar opgeroepen om onder andere uit veiligheidsoverwegingen niet op het Taksimplein maar in een gebied buiten het stadscentrum samen te komen, waar demonstraties wel toegelaten waren. Net zoals vorig jaar waren 1 mei-betogingen op het Taksimplein verboden

Ver van het centrum namen honderden vakbondslui deel aan een toegelaten manifestatie in het district Bakirkoy, nabij de internationale luchthaven. Maar de politie zette traangas in om militanten van de pro-Koerdische partij HDP uiteen te drijven die eveneens wilden betogen in de buurt. Verschillende actievoerders werden opgepakt.