Politie Hongkong zet traangas en waterkanon in tegen betogers: 29 mensen opgepakt

Betogers werden bestookt met traangas.
Photo News Betogers werden bestookt met traangas.
In Hongkong zijn betogers vannacht opnieuw slaags geraakt met de veiligheidsdiensten. 29 van hen zijn opgepakt, meldt de politie van de autonome stad binnen China. Onder de arrestanten zijn 19 mannen en 10 vrouwen. Ook de initiatiefnemer van een protestmars van gisteren is volgens de lokale omroep RTHK gearresteerd.

Gisteren waren er de hele dag al schermutselingen. Activisten gooiden met molotovcocktails en stenen in de dichtbevolkte fabriekswijk Kwun Tong. De politie zette op haar beurt traangas in om de betogers uiteen te drijven. Het was voor het eerst in tien dagen dat de politie weer traangas gebruikte. Vanwege de protesten moesten vier metrostations sluiten.

Vandaag zijn in Hongkong opnieuw rellen uitgebroken tussen een deel van de betogers en de politie. Het kwam tot een confrontatie ter hoogte van een groot kantorencomplex in het district Kowloon, in het westen van Hongkong.

De politie zette traangas in tegen betogers die na afloop van een vreedzame mars een straat blokkeerden. Verschillende manifestanten waren met stenen en molotovcocktails naar de agenten beginnen gooien.

REUTERS

Ook het waterkanon werd korte tijd ingezet om de actievoerders terug te drijven. Volgens de lokale krant South China Morning Post is het de eerste keer sinds de start van het protest, twaalf weken geleden, dat dit wapen tegen de betogers wordt gebruikt.

De oproerpolitie had eerder verklaard dat het waterkanon enkel zou worden ingezet bij een “grootschalige verstoring van de openbare orde”.

De protesten, die begonnen naar aanleiding van een ondertussen weer opgeschorte uitleveringswet, zijn geëvolueerd naar een eis voor meer democratie en houden ondertussen al drie maanden aan. Hongkong maakt momenteel de grootste politieke crisis door sinds het land in 1997 van Britse naar Chinese heerschappij overging. 

Oproerpolitie in Hongkong.
Photo News Oproerpolitie in Hongkong.

De roep om meer democratie vormt een rechtstreekse uitdaging voor de leiders van de Communistische Partij in Peking, die de protesten maar wat graag de kop zouden indrukken. Op 1 oktober wordt in China de 70ste verjaardag van de Chinese Volksrepubliek gevierd.

De protestbeweging geniet echter nog veel steun: duizenden mensen, waaronder families, advocaten, boekhouders, jongeren en ouderen trekken de straat op om te protesteren tegen de overheid. Ze eisen onder andere een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld, een volledige intrekking van de uitleveringswet en universeel stemrecht. De betogers stellen dat ze vechten tegen de erosie van de “één land, twee systemen”-overeenkomst die een hoge mate van autonomie toekent aan Hongkong.

Sinds het begin van de betogingen in juni werden al meer dan 700 mensen aangehouden.

REUTERS
REUTERSReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.