Politie Hongkong weer in actie tegen betogers

In Hongkong is het naar aanleiding van protest weer tot rellen gekomen. De politie zette traangas en pepperspray in tegen demonstranten.
REUTERS In Hongkong is het naar aanleiding van protest weer tot rellen gekomen. De politie zette traangas en pepperspray in tegen demonstranten.
De politie in Hongkong heeft traangas afgeschoten op betogers in de voornaamste winkelwijk, Causeway Bay. In de winkelstraten ontstond een confrontatie tussen agenten en een groep activisten. Het is dit weekend onrustig in Hongkong, mede omdat het precies vijf jaar geleden is dat er een democratische protestbeweging van de grond kwam en omdat de zeventigste verjaardag van de Volksrepubliek China nadert.

Op drie plaatsen in Hongkong waren vandaag protestmarsen gepland, waaronder een “mars tegen het totalitarisme” die deel uitmaakte van een wereldwijde campagne. De politie had die verboden. Toen er niettemin deelnemers verzamelen bliezen in de shoppingwijk Causeway Bay was de politie massaal aanwezig. Ze controleerde ook voorbijgangers. 

Traangas en pepperspray

Her en der kwam het tot arrestaties, waarop de betogers met waterflessen en andere voorwerpen de agenten bekogelden. Die beantwoordden dit met traangas en pepperspray. Duizenden mensen trokken daarop aansluitend verder door de straten. Bij de “kooptoren” in het winkelcentrum Festival Walk in Kowloon Tong waren er ook gerichte acties tegen handelszaken die als Pekinggezind gelden.

Het is al het zeventiende weekend op rij dat er in de vroegere Britse kroonkolonie protest is tegen de plaatselijke autoriteiten en de groeiende invloed van Peking.

AP

De communistische Volksrepubliek bestaat op 1 oktober zeventig jaar. Hongkong werd in 1997 overgedragen aan de Volksrepubliek, onder voorwaarde dat Hongkong nog zeker vijftig jaar een aparte autonome status zou hebben. Hongkong heeft daardoor een westers rechtstelsel en de economie drijft op de internationale vrijhandel.

Toen de regering van Hongkong een wet wilde aannemen die uitlevering van verdachten aan China eenvoudig zou maken, is er sinds 9 juni een massaal protest ontstaan. China lijkt in de ogen van veel bewoners Hongkong over te nemen, in plaats van autonoom te laten zijn. In China is geen onafhankelijke rechterlijke macht en beklaagden worden er vrijwel nooit vrijgesproken. 

De regering van Hongkong heeft het wetsvoorstel over de uitlevering onder druk van het massaprotest weer ingetrokken, maar de protestbeweging richt zich nu tegen de invloed van China in het algemeen.

AP
REUTERS
AP
AP
EPA
AP
REUTERS
REUTERS
REUTERS
EPA
EPA
EPA
EPA
EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danny De Graeve

    China, heeft blijkbaar veel geduld met die uitschot. Ze hebben toch hun goesting gekregen, wat willen ze nog meer...allemaal den bak in?

Video