Politie Hongkong schiet met scherp op 70ste verjaardag Volksrepubliek, betoger zwaargewond

EPA
Bij nieuwe betogingen in Hongkong heeft de politie voor het eerst met scherp geschoten. Daarbij is zeker een betoger gewond geraakt door een kogel in de borst, zo melden verschillende media. Het zou volgens de South China Morning Post de eerste betoger zijn die gericht onder vuur is genomen sinds het begin van de protesten. Wie de kogel afvuurde en hoe het slachtoffer er aan toe is, is vooralsnog onduidelijk. 

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab noemde het gebruik van echte munitie “disproportioneel”. Hij roept beide partijen op tot terughoudendheid. “Dit kan de situatie alleen maar verergeren”, stelt Raab in een verklaring. 

Ondanks een uitdrukkelijk verbod zijn opnieuw duizenden actievoerders de straat op gegaan in Hongkong om te demonstreren voor mensenrechten en democratie. Omdat China de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek viert, wilden de autoriteiten in Hongkong niet dat er gedemonstreerd werd. Veel activisten trekken zich daar echter niets van aan. Politie gebruikt traangas om betogers uiteen te drijven. Het metroverkeer in Hongkong is door de protesten voor grote delen platgelegd.

De Chinese autoriteiten willen vermijden dat protesten de centrale regering in Peking in verlegenheid brengen. Burgerrechtenorganisatie CHRF zei gisteren dat de autoriteiten weigeren om toestemming te geven voor een mars vandaag.

Al bijna vier maanden lang worden er bijna dagelijks betogingen gehouden tegen de toenemende invloed van China en voor democratische hervormingen. In de aanloop naar China's verjaardag zijn de spanningen nog verder opgelopen. Bij de protesten van afgelopen weekend heeft de politie naar eigen zeggen 157 mensen gearresteerd, onder hen ook 67 studenten. 

Vandaag viert de Volksrepubliek China zijn zeventigste verjaardag.
EPA Vandaag viert de Volksrepubliek China zijn zeventigste verjaardag.
AP17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • maud hallett

  De Britten hebben gewoon hun woord gehouden en Hong Kong hun vrijheid gegeven Gunter Verleyen! Wat er nu gebeurt is het werk van dictators

 • Gunter Verleyen

  De Britten hebben Hong-Kong laten vallen en nun staan ze te mijmeren dat ze geen grootmacht meer zijn

 • Etienne Callebout

  De handen van westerse landen en Amerika zijn gebonden en kunnen niets doen anders komt de wereldvrede in gedrang, men wist al van voordien tijdens Het ondertekenen van de overdracht van Hongkong aan China dat dit zou gebeuren denk toch niet dat er democratische verkiezingen zullen komen zeker .

 • Mike Bemelmans

  De dictator van China is de vijand van de mensheid gewoon. Chinezen creperen nu al decennia lang onder het bewind van die freak. Boycot China!

 • Nico Van Landschoot

  Als het er op aan komt zullen de Chinese autoriteiten zich niet inhouden. Denk maar aan wat gebeurt is op het Plein van De Hemelse Vrede. Democratie mogen ze daar wel vergeten in Hongkong zolang China daar de plak zwaait.