Politie Hongkong ruimt 'paraplubeweging' op

AFP
De politie van Hongkong heeft de laatste restanten van de 'paraplurevolutie', de protestbeweging die meer democratie eist in de voormalige Britse kroonkolonie, opgeruimd.

Een twintigtal die hards werd daarbij opgepakt. Onder hen de mediatycoon Jimmy Lai, uitgever van het populaire blad Apple Daily, zanger Denise Ho en de parlementsleden Emil Lau en Albert Chan. Ze boden geen verzet bij hun arrestatie.

Enkele honderden agenten voerden vandaag een grootschalige actie uit in de zakenwijk Admiralty om het belangrijkste verzetskamp in het centrum van de metropool te ontruimen. De resterende demonstranten hielden er een 'sit-in'.

Burgerverzet
Het protest heeft maanden geduurd, maar bracht geen zoden aan de dijk. Door de lange duur van het "burgerverzet" keerde ook de meerderheid van de Hongkongers zich tegen de actievoerders omdat die de handel schade toebrachten.

Aanvankelijk waren er nog 10.000 betogers in Hongkong samengekomen, maar uiteindelijk daalde dat aantal tot een paar honderd. Wie niet mee zou werken aan de ontruiming, liep het risico te worden opgepakt. De politie, er stonden 7.000 agenten klaar, ondervond weinig weerstand bij de schoonveegactie. 

De betogers zeiden dat ze spoedig opnieuw de straat op gaan om te protesteren.

REUTERS