Politie Hongkong raakt slaags met demonstranten: 36 arrestaties, onder wie kind van twaalf

Het kwam tot schermutselingen tussen de politie en betogers in Hongkong. De politie reageerde onder ander met traangas en waterkanonnen op de demonstranten.
Photo News Het kwam tot schermutselingen tussen de politie en betogers in Hongkong. De politie reageerde onder ander met traangas en waterkanonnen op de demonstranten.
De politie in Hongkong heeft zondag 36 arrestaties verricht tijdens een van de zwaarste gevechten tussen betogers en de politie tijdens de al weken durende antiregeringsdemonstraties. De jongste arrestant is twaalf jaar. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De politie vuurde traangas af tegen demonstranten die na een vreedzame mars de straat blokkeerden en bakstenen en molotovcocktails naar de politie gooiden. Voor het eerst vuurde een agent ook een waarschuwingsschot in de lucht af. De Hongkongse krant South China Morning Post meldt dat de politie dit weekend voor het eerst ook waterkanonnen tegen de demonstranten gebruikte. Eerder werden deze alleen gebruikt om barricades van de straat te spoelen. Zaterdag waren er ook al schermutselingen.

Deze ochtend liet de regering van Hongkong via een verklaring weten de demonstranten die geweld gebruiken zwaar te veroordelen. “De escalerende illegale en gewelddadige daden van radicale demonstranten zijn niet alleen schandalig, ze duwen Hongkong ook richting een zeer gevaarlijke situatie.” De regering liet verder weten dat de politie “deze acties strikt zal opvolgen”.

Hongkong maakt momenteel de grootste politieke crisis door sinds het land in 1997 van Britse naar Chinese heerschappij overging. De demonstranten voeren al ruim twee maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam het veld ruimt. 

Het kwam tot schermutselingen tussen de politie en betogers in Hongkong. De politie reageerde onder ander met traangas en waterkanonnen op de demonstranten.
Photo News Het kwam tot schermutselingen tussen de politie en betogers in Hongkong. De politie reageerde onder ander met traangas en waterkanonnen op de demonstranten.
Zwaarbewapende politieagenten in Hongkong.
Photo News Zwaarbewapende politieagenten in Hongkong.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luke Vincke

    Wat is de Westerse politieke agenda achter die abnormale belangstelling voor Hong-Kong ? Over Franse Gele Hesjes daarentegen mag niet meer bericht worden.

  • Michael Dimers

    En dan ??? Want een kind van 12 kan geen crapuul zijn zeker ??

  • COTTENS DOMINIEK

    Dit was in 1997 bij het overlaten van het gebied door de Britten aan China heel voorspelbaar. Wie dat niet voorzien had ontkende de werkelijkheid. Jammer.