Politie heropent jacht op seriedoder die slachtoffers schetste voor hij hen ombracht

Getty Images/RV
De Amerikaanse politie heeft het onderzoek heropend naar een seriemoordenaar die meer dan 40 jaar geleden actief was en er een gewoonte van maakte om zijn slachtoffers te schetsen voor hij hen doodde. Eenmaal ‘The Doodler’ hen getekend had, waren hun laatste uren geteld.

De moordenaar – van wie de identiteit niet bekend is – zou tussen januari 1974 en september 1975 minstens vijf mannen vermoord hebben, maar er wordt vermoed dat het aantal slachtoffers dat hij maakte, oploopt tot 14. Drie mannen hadden geluk en slaagden erin aan hem te ontsnappen.

Seks

The Doodler ging elke keer op dezelfde manier te werk. Hij trok naar bars en restaurants in de homobuurt van San Francisco en maakte er schetsen van mannen die hij daar zag. Vervolgens stapte hij op hen toe om hen de tekening te overhandigen en versierde hij hen. Hij overtuigde hen om met hem mee te gaan en nadat hij seks met hen had gehad, stak hij hen dood. Een inspecteur die bij de zaak betrokken was, omschreef een van de moorden als “de gruwelijkste steekpartij die hij ooit had gezien” in een interview met de krant The Sentinel.


De politie vond wel een verdachte, maar kon haar dossier niet hard maken. De omstandigheden waarin hij was opgepakt, waren nochtans uitermate verdacht. De man had een slagersmes en een schetsboek bij zich en volgens zijn psychiater bekende hij de feiten ook aan hem.

Twee robotfoto’s van de dader: zoals hij er ten tijde van de moorden uitzag en hoe hij er nu zou kunnen uitzien.
REUTERS Twee robotfoto’s van de dader: zoals hij er ten tijde van de moorden uitzag en hoe hij er nu zou kunnen uitzien.

Maar de drie mannen die aan de moordenaar ontsnapten, durfden niet tegen hem te getuigen uit angst dat bekend zou worden dat ze homo waren. Een van hen was een bekend entertainer, een ander een diplomaat. Officieel bekende de verdachte ook niets.

De slachtoffers gaven wel een gelijklopende omschrijving van de dader. Ze vertelden dat het om een slungelachtige zwarte man ging, tussen 19 en 25 jaar. Volgens de politie was hij stil en serieus en had hij een bovengemiddelde intelligentie. Mogelijks was hij een kunstenstudent.

Gelijkaardige moorden

In 1977 kwamen nog twee andere verdachten in het vizier van de politie. Het ging om twee mannen die ondervraagd waren op verdenking van maar liefst 28 gelijkaardige moorden. Maar ook hier lukte het niet om de zaak hard te maken en de zaak werd een cold case.

Politiecommissaris Greg McEachern (links) en inspecteur Dan Cunningham van de afdeling cold cases.
AP Politiecommissaris Greg McEachern (links) en inspecteur Dan Cunningham van de afdeling cold cases.

De politie van San Francisco heeft het dossier nu heropend, nadat er onlangs schot kwam in de zaak van de beruchte Golden State Killer. Die zou meer dan 40 jaar geleden 50 vrouwen hebben verkracht en 12 moorden hebben gepleegd. Speurders konden in april vorig jaar Joseph DeAngelo (72) oppakken nadat het DNA van de moordenaar was opgeladen in een databank met genetisch materiaal. Daarin zaten de gegevens van 10 tot 20 verre familieleden van DeAngelo.

Aangemoedigd door die zaak heeft de politie nu een nieuwe robotfoto van The Doodler verspreid, die aangepast is aan hoe de man er vandaag zou uitzien. Er is ook een beloning uitgeloofd van 100.000 dollar voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van de seriemoordenaar.

DNA

Er werd ook DNA-materiaal van de moordenaar opgeladen en daarvan worden nu de resultaten afgewacht. “Deze zaak heeft ons altijd gefrustreerd”, aldus Dan Cunningham, het hoofd van het departement cold cases bij de politie van San Francisco. “Er was op het moment van de feiten weinig aandacht voor de moorden, omdat het om homo’s ging. En enkele van de betrokkenen wilden hun verhaal niet doen omdat ze zich niet wilden outen. De tijdgeest was toen nog heel anders.”

Intussen sprak de politie al opnieuw met de diplomaat en die kon de speurders “veelbelovende nieuwe informatie” verschaffen. De politie hoopt dat ook andere mannen die een aanslag van The Doodler overleefden, vandaag niet meer bang zijn om hun verhaal te doen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.