Politie heeft nieuwe informatie in zaak vermiste Noorse miljonairsvrouw (69)

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen verdween ruim 300 dagen geleden. Sindsdien ontbreekt elk spoor.
AP Anne-Elisabeth Falkevik Hagen verdween ruim 300 dagen geleden. Sindsdien ontbreekt elk spoor.
De politie van Noorwegen is op zoek naar mensen die in de afgelopen drie jaar herenschoenen van het merk Sprox hebben gekocht en contant hebben betaald. De aanleiding is een schoenafdruk die in en rond de woning van de vermiste miljonairsvrouw Anne-Elisabeth Hagen (69) is gevonden. Zij verdween op 31 oktober uit haar woning in Lørenskog.

Het is volgens de speurders mogelijk dat de gevonden schoenafdruk hoort bij diegene die betrokken is bij de verdwijning van de Noorse miljonairsvrouw. Iedereen die tijdens de afgelopen drie jaar schoenen van het merk Sprox heeft gekocht in de maten 44, 45 en 46 wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Vermoedelijk werden er ongeveer 1.500 paren verkocht in die periode. 

De echtgenote van de Noorse investeerder Tom Hagen verdween tien maanden geleden. Het laatste teken van leven was een telefoongesprek dat de vrouw ‘s middags met een familielid had. Sindsdien weet niemand waar zij is. Op dezelfde dag werd in Fjellhamar echter een brief gevonden, waarin een vermeende ontvoerder om 9 miljoen euro losgeld vroeg. Dat bedrag moest worden betaald in de cryptomunt Monero.

Hoewel niet bekend is wat er verder in het briefje stond - de politie hield dat stil - is wel duidelijk dat de kidnapper ernstige bedreigingen uitte als er niet betaald zou worden. De politie verklaarde in juni aan Noorse media, bij monde van inspecteur Tommy Brøske, nieuwe aanwijzingen te hebben. Zo zou duidelijk zijn waar het briefpapier is geproduceerd en is bekend waar het werd verkocht.

Moordzaak

Tijdens een persconferentie begin augustus kon men echter niet zeggen hoever de politie bij het onderzoek naar de verkooppunten was gekomen. “We zijn verder gekomen in het onderzoek dan voor de zomer”, zei Brøske. “We komen daar later op terug.” Wel is duidelijk dat de politie de verdwijning van Hagen als moordzaak behandelt. Bewijs dat de vrouw nog leefde werd, bij contact met de ontvoerder, nooit geleverd.

Dat contact zou overigens slechts enkele keren hebben plaatsgevonden. De laatste keer was op 8 juli, zo meldt de krant Aftonposten. Hoewel de familie ruim 300 dagen na haar vermissing denkt dat Hagen nog leeft, vermoedt de politie, dat de kidnapping in scène is gezet om een moord te verbloemen. De politie sluit echter niet uit dat de vrouw nog leeft, maar zag geen reden om van hun vermoeden af te stappen, aldus Brøske.

Hagens familie is eerder deze week al door de politie geïnformeerd over de nieuwe informatie die tijdens de persconferentie naar buiten werd gebracht. Tom Hagen verdiende zijn fortuin door te investeren in elektriciteitscentrales en onroerend goed. Met een geschat vermogen van 200 miljoen euro wordt hij tot één van de tweehonderd rijkste mensen in Noorwegen gerekend. 

Inspecteur Tommy Brøske tijdens een persconferentie.
REUTERS Inspecteur Tommy Brøske tijdens een persconferentie.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Elisa deJong

    Ik had betaald, als ik zo rijk was, zou het niet eens missen tenslotte... wat erg dit.. hoop het beste, maar vrees ergste

  • Georges Vande Velde

    En de man zelf ?

  • Mark De vos

    Als dit geen grap is. Moeten echt wel domme ontvoerders zijn mochten het hun afdrukken zijn en zij zich dan ook nog eens melden.