Politie gebruikt traangas tegen deelnemers verboden Gay Pride in Istanbul

De oproerpolitie gebruikte traangas om de massa aan het Taksimplein uit elkaar te drijven.
AFP De oproerpolitie gebruikte traangas om de massa aan het Taksimplein uit elkaar te drijven.
De Turkse politie heeft zondag traangas gebruikt tegen LGBTQ-militanten in Istanbul, die het verbod op een Gay Pride-optocht naast zich neerlegden. Het is al het vijfde jaar op rij dat de optocht in de stad verboden wordt.

Duizenden mensen zijn zondag in de buurt van het Taksimplein samengekomen, waar de optocht oorspronkelijk zou plaatsvinden. De Gay Pride werd echter verboden door de gouverneur, al hadden de autoriteiten wel een bijeenkomst toegelaten in een naburige straat waar organisator Istanbul LGBT+ Pride Week het woord nam.

De oproerpolitie gebruikte traangas om de massa aan het Taksimplein uit elkaar te drijven. Er werden slogans geroepen als "allemaal tezamen tegen het fascisme" en "we zullen niet zwijgen".

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International klaagde vrijdag nog het verbod op de optocht aan. "Het is een tevergeefse poging om een groep die volgens het gouvernoraat 'op sociaal vlak weerzinwekkend' is, uit het straatbeeld te bannen", klonk het. De gouverneur noemt het verbod nodig om de openbare orde te bewaren. In de provincies Izmir en Antalya werden ook alle Pride-bijeenkomsten verboden.

Verschillende door de oppositie bestuurde districten, waaronder Kadikoy in Istanbul en Datca in het zuidwesten van het land, hebben dan weer berichten gedeeld op sociale media om hun steun voor de LGBTQ-gemeenschap uit te drukken. Die krijgt het in Turkije, waar homoseksualiteit wel legaal is, vaak zwaar te verduren.

De Gay Pride wordt in Istanbul al sinds 2003 georganiseerd, maar werd nu dus voor het vijfde jaar op rij afgelast. Bij de vorige editie, in 2014, kwamen tienduizenden mensen opdagen.

AFP
AP
AFP
AFP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • raymond van der craen

    Wat een achterlijk land, laat toch iedereen zijn hoe hij is en laat iedereen gelukkig zijn op zijn of haar wijze. Wie heeft nu last van deze mensen?

  • Kai Rombouts

    Jos Plessers, Turkije moet niet toetreden, de islamisering is onomkeerbaar gevorderd in Europa en ten tweede ziet de toekomst van die gay'ers en co er niet al te best uit van zodra sharia in Europa wordt geïmplementeerd, ze gaan begrijpen wat de missie was van Trump die ze hebben gehaat tot in hun kleinste teen. Maar tot dan willen ze het niet inzien, msm zorgt wel voor hun brainwashing ondertussen. Alle steun valt - als het zover is - voor hen totaal weg. Wait and learn.

  • Jos Plessers

    En zulk een land(regime)toetreden tot Europa?Denk er toch maar eens goed over na..