Politie faalt ontvoerd meisje te redden: Roemeense minister stapt op

Alexandra Macesanu.
RV Alexandra Macesanu.
De Roemeense minister van Binnenlandse Zaken Nicolae Moga stapt op. Hij kondigde vandaag zijn ontslag aan nadat de politie er niet in geslaagd was om vorige week een ontvoerd meisje te bevrijden. Een Roemeense man bekende dat hij Alexandra Macesanu ontvoerd, verkracht en vermoord heeft. Een ander jong meisje dat al sinds april vermist was, heeft hetzelfde lot ondergaan.

De moord op het 15-jarige meisje leidde tot grote verontwaardiging in Roemenië. Het slachtoffer had de politie nog kunnen bellen met de gsm van haar ontvoerder, maar het duurde uiteindelijk nog 19 uur vooraleer de politie haar lichaam vond.

"Ik heb beslist uit mijn functie te stappen. Het prestige van het ministerie is ernstig geschaad door de falende handelingen van verschillende werknemers", klonk het.

Nicolae Moga diende zijn ontslag in.
EPA Nicolae Moga diende zijn ontslag in.

Liften
De 15-jarige Alexandra werd vorige week woensdag ontvoerd door een man terwijl ze aan het liften was om thuis te raken. Donderdagochtend was ze er verschillende keren in geslaagd om het noodnummer te bellen met een gsm. Ze zei toen dat ze werd vastgehouden in een huis in de stad Caracal. Ze riep ook verschillende keren dat “hij eraan kwam”. Dan werd het laatste telefoongesprek afgebroken.

De politie doorzocht eerst drie foute woningen en slaagde er pas twaalf uur na de oproepen in om het huis van de ontvoerder te lokaliseren. Daarop vroegen de agenten een huiszoekingsbevel en wachtten ze nog tot de volgende ochtend om de woning te betreden, 19 uur na de telefoontjes. Pas dan vonden ze het verbrande lichaam van het meisje.

Dader Gheorghe Dinca wordt weggeleid.
AP Dader Gheorghe Dinca wordt weggeleid.

Verdacht van derde moord
Gheorghe Dinca, de 65-jarige eigenaar van de woning, zit in voorarrest. De verdachte verscheen vandaag kort voor een lokale rechtbank en zei dat hij niet in beroep ging tegen zijn arrestatie. Volgens Roemeense media werd hij ook verhoord voor de moord op een derde meisje. Haar onthoofd lichaam werd in 2015 in een park gevonden.

De minister was amper een week in functie. Hij is al de derde hooggeplaatste functionaris die in verband met de zaak aftrad. Politiechef Ioan Buda en de directeur van de speciale telecommunicatie waren hem voorgegaan. Ook drie politieofficieren zijn ontslagen. Tegen acht andere agenten loopt een strafprocedure voor gebreken in hun onderzoek. 

President Klaus Iohannis hekelde “de lange reeks fouten" van de autoriteiten en vroeg snelle maatregelen opdat "zulke tragedies vermeden zouden worden".

EPA2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • peter destoop

    opstappen en daarmee is het opgelost? ze mogen voor mijn part veroordeeld worden: schuldige verzuim met de dood tot gevolg.

  • Julie Vandemoere

    Rip :(