Politie eist DNA van mannelijk personeel uit kliniek waar patiënte in jarenlange coma beviel van zoontje

AP
Een patiënte van 29 die al zo’n 10 jaar in coma ligt, is eind vorig jaar bevallen van een gezond zoontje. De weerloze vrouw zou meermaals verkracht zijn in het verzorgingshuis Hacienda HealthCare in Phoenix, waar ze verbleef. De politie wil nu via een huiszoekingsbevel het DNA van alle mannelijke personeelsleden onderzoeken. Maandag stapte topman van de kliniek, Bill Timmons, al op door het schandaal.

Gisteren kreeg de politie een huiszoekingsbevel om DNA-stalen op te vragen van alle mannelijke werknemers van verzorgingshuis Hacienda HealthCare. Daar is eind vorig jaar een vrouw bevallen die zich al tien jaar in een vegetatieve toestand bevond, nadat ze bijna verdronken was. Ze is 29 jaar oud en behoort tot de stam van het indianenreservaat San Carlos Apache in Arizona, zo’n 215 km ten oosten van Phoenix.

Het is niet duidelijk of het personeel op de hoogte was van de zwangerschap van de vrouw. Volgens een anonieme bron werd dat pas duidelijk toen de vrouw al aan het bevallen was.

Hacienda HealthCare verzorgt kinderen en jongeren met een beperking of met ontwikkelingsstoornissen. De kliniek zegt volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek. Ze heeft al langer een bedenkelijke reputatie, door de erg povere kwaliteit van de zorgverlening. In december 2013 was er ook al eens een klacht over ongepaste seksuele uitlatingen van een personeelslid over vier patiënten. De medewerker werd toen ontslagen.

Liefdevolle familie

Advocaat Martin Solomon, die voornamelijk volwassen slachtoffers van misbruik of verwaarlozing verdedigt, zei in een reactie: “Zulke zaken gebeuren niet zonder dat iemand daar weet van heeft of van had moeten weten. Of de dader nu een werknemer of iemand van buitenaf is, de faciliteit heeft een verplichting om de patiënten te beschermen.”

Een advocaat van de familie van de patiënte liet inmiddels weten dat de baby “geboren werd in een liefdevolle familie en goed zal worden verzorgd”.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Mattyns

  Nu pas?

 • Chris Vandorpe

  Begin maar met die topman die zo vriendelijk was om plots op te stappen ...

 • Jean Emare

  Bizar verhaal. Enerzijds schrijnend, anderzijds bijzonder dat zich hieruit een gezonde baby kan uit groeien.

 • Ludovic De Beuckeleer

  hadden ze veel vroeger moeten doen .

 • helle ten brix

  Moedig van de familie van die arme vrouw om een baby op te vangen die ook genen van een verkrachter heeft!