Politie doorzoekt huis van terrorist London Bridge, die in december 2018 vrijkwam onder elektronisch toezicht

Dader Usman Khan.
AP Dader Usman Khan.
De man die twee mensen heeft doodgestoken in Londen voordat de politie hem heeft doodgeschoten, was in 2012 al veroordeeld voor terreurmisdrijven. In december vorig jaar werd de 28-jarige Usman Khan vrijgelaten, maar de man stond wel onder elektronisch toezicht. Momenteel doorzoekt de politie het huis van Khan. 

Een man en een vrouw kwamen om het leven bij de aanval op de London Bridge in de Britse hoofdstad. Daarnaast raakten ook twee vrouwen en een man gewond. De politie behandelt de zaak als een terreurincident.

"Dit individu was gekend bij de autoriteiten, met een veroordeling in 2012 voor terreurmisdrijven", aldus Neil Basu, hoofd van de antiterreureenheid bij de Britse politie, in een persbericht. Hij was in december 2018 vrijgelaten uit de gevangenis. "Een belangrijke onderzoekspiste nu is bepalen hoe hij kwam tot het uitvoeren van deze aanval", aldus nog Basu.

De politie werd gisteren iets voor 14 uur lokale tijd opgeroepen voor een steekpartij nabij de London Bridge. De aanvaller woonde ‘s namiddags een evenement bij in Fishmongers' Hall, een historisch gebouw aan de brug. "We vermoeden dat de aanval binnen begon voor hij het gebouw verliet en naar London Bridge ging", aldus Basu. De dader werd doodgeschoten door agenten. Hij droeg een vals explosief, aldus nog het hoofd van de eenheid.

Oproep voor beelden

De politie roept de bevolking op om beelden van het incident door te sturen. In Staffordshire, waar de dader verbleef, voerden politieagenten huiszoekingen uit. Volgens Basu spoort de politie momenteel niemand anders op in verband met de aanval.

Britse media hadden eerder bericht dat de man een crimineel verleden en banden met islamistische terreurgroepen had. Volgens de krant The Times droeg hij bovendien een elektronisch monitoringstoestel. De krant The Guardian berichtte dat de dader was opgesloten voor misdrijven, waaronder een plot om de Londense beurs aan te vallen. Ook was hij van plan om een "terroristisch militair trainingscomplex" op te richten in Kasjmir, aldus de krant.

Sadiq Khan, burgemeester van Londen, maakte bekend dat de politiepatrouilles gedurende het weekend zullen worden opgevoerd.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Zeeuw

  Wat zoeken ze daar nog, zijn enkelband om aan de volgende te geven waarschijnlijk.

 • Ludovic De Beuckeleer

  dit is de dank die we krijgen van dat soort uitschot,geen medelij meer , geef de politie groot gelijk dat ze het goed hebben opgelost. ze hanteren meer en meer die oplossing , in Frankrijk , nu in het VK . dat onze politici daar eens een les aan nemen en de politie hun werk laten doen in plaats van ze met handboeien aan naar zulke zaken te sturen.

 • marc Deglin

  en degene die de handtekening gezet heeft onder zijn vrijlating ? is die al aangeklaagd voor medeplichtigheid van moord?

 • maudy van leeuwen

  Het beste bewijs dat je die lui NIET moet vrijlaten, nooit. Gewoon de vergeetput in, als dat nog kon of zou ingevoerd worden. Maar minstens hun 2de nationaliteit afnemen en levenslange straf laten uitzitten in het land van herkomst. Ook hun familie mee uitzetten. Je hebt er niets aan, en de appel valt nooit ver van de boom om over de haatgevoelens en eerwraak nog maar te zwijgen. De politici zijn gekozen om u goed te besturen maar doen altijd het tegengestelde. U kiezer kunt het veranderen.

 • Piet Van Buggenhout

  Verbazingwekkend dat de pamperaars nog geen moord en brand geschreewd hebben omdat de politie die reeds overrompelde en ontwapende kerel doodgeschoten heeft!