Politie doodt negentien betogers in Chinese provincie Gansu

Bij nieuwe protesten in de noordwestelijke Chinese provincie Gansu zouden vandaag negentien Tibetanen gedood zijn, zo heeft de Tibetaanse regering in ballingschap in India bekendgemaakt.

Protest
De politie zou in Machu, in de provincie Gansu, het vuur geopend hebben op een menigte Tibetanen die protesteerden tegen de Chinese bezetting van Tibet. Nochtans was er eerder verwittigd voor een harde aanpak van betogers door de massaal opgerukte Chinese politie.

Ook in andere aan Tibet grenzende provincies in China is er de laatste dagen protest gehouden. Voor de Tibetanen in Tibet zelf is het bijna onmogelijk geworden om nog te demonstreren, maar toch was het in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa niet zo rustig dan China beweert. Er werden vanochtend honderden mensen aangehouden in Lhasa.

Tot 110 doden
Het dodental zou met de negentien gemelde doden nu schommelen tussen 90 en 110 doden. De Chinese overheid spreekt van zeventien doden.

De feiten zijn steeds moeilijker te controleren aangezien de journalisten het land uitgezet zijn. Ook in de aangrenzende provincies kunnen de journalisten hun werk niet in alle sereniteit beoefenen. Nochtans was er de beloften dat journalisten hun werk zouden mogen doen in aanloop naar de Olympische Spelen. (afp/ka)