Politie Christchurch arresteert mogelijke bom-terrorist

Politiewagens voor de woning waar de explosieven werden aangetroffen.
REUTERS Politiewagens voor de woning waar de explosieven werden aangetroffen.
De politie heeft in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch een 33-jarige man gearresteerd die ervan verdacht wordt een bomaanslag te willen plegen. Bij de man thuis en in zijn auto zijn explosieven en wapens gevonden. 

De arrestatie vond plaats in dezelfde stad waar op 15 maart vijftig mensen werden vermoord in twee moskeeën. De politie kan nog niet zeggen of de arrestatie verband houdt met de terroristische schietpartijen.

John Price, woordvoerder van de politie in Christchurch, gaf vandaag in een verklaring aan dat de explosieven en de munitie zijn opgehaald en ontmanteld door de ontmijningsdienst. De verdachte zit in hechtenis en wordt verhoord. Over zijn identiteit of motief is niks bekendgemaakt.

Aanslag op moskeeën

Ruim een maand geleden vond in Nieuw-Zeelands tweedegrootste stad de dodelijkste schietpartij plaats die het land ooit gekend heeft. De 28-jarige Australiër Brenton Tarrent wordt verdacht van vijftig moorden en 39 moordpogingen. De eerste zitting in zijn zaak staat gepland op 14 juni aanstaande.

Tarrent houdt er rechts-extremistisch gedachtegoed op na. In een honderdtal pagina's tellend manifest deed hij uit de doeken wat hem tot de aanslag dreef. Dit document publiceerde hij vlak voor hij de aanslag pleegde.

Tarrent filmde daarna een groot deel van zijn aanslag met een bodycam. De gruwelijke beelden werden live gestreamd op zijn Facebook-account. Ze zijn later verwijderd maar werden ondanks dat veelvoudig gedeeld op internet. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frank Daels

    Wie het manifest van Tarrant heeft gelezen weet dat hij er een mengelmoes van ideologieën op nahieldt. Niet enkel 'extreem-rechtse' ! De media is echter zo slim geweest het manifest zo snel mogelijk offline te halen, kwestie dat de gewone burger de zoete broodjes van de mainstream media blijft slikken !

  • jacques perrault

    Proficiat aan de ordediensten