Politie bedreigt demonstranten in Bangkok

UNKNOWN
De Thaise politie dreigt ermee een kruispunt in het toeristisch centrum van Bangkok te ontruimen, dat sinds gisteren bezet wordt door duizenden tegenstanders van de regering. Via luidsprekers en met vlugschriften riep ze de mensen deze morgen op de blokkade op te geven.

De politie had de bezetting gisterenavond al illegaal genoemd. Wie blijft, moet rekening houden met arrestaties en een verblijf in de cel. Regeringsleider Abhisit Vejjajiva garandeerde vandaag op televisie dat de autoriteiten geweld willen vermijden. Met de leiders van de protesten moet verder over een vreedzame terugtrekking onderhandeld worden.
 
Carnavaleske sfeer
Een van de leiders stelde zich in elk geval compromisloos op. De regeringsleider zou het niet wagen de politie het bevel te geven om op te treden, zei Jatuporn Promphan volgens de krant The Nation. "Indien de premier een dergelijk bevel geeft, zou het net zijn of hij zijn eigen keel oversnijdt", werd hij in de krant geciteerd. "We moeten niet bevreesd zijn. Laat ons hier blijven". In de straten heerste tijdens de nacht een carnavaleske sfeer. Meer dan 20.000 mensen waren, ondanks het ontruimingsbevel, daar gebleven. Ze dansten en zongen de hele nacht.
 
De demonstranten houden het kruispunt in een chique winkel- en hotelbuurt sinds gisteren bezet. Ze eisen het aftreden van de regering, die volgens hen geen meerderheid van de bevolking achter zich heeft.
 
Nieuwe verkiezingen
Het oppositieverbond UDD (Eenheidsfront voor Democratie en tegen Dictatuur) organiseert al drie weken massale protesten met tienduizenden deelnemers in Bangkok. Abhisit heeft nieuwe verkiezingen aangeboden tegen het eind van het jaar, maar de demonstranten willen zo lang niet wachten. (dpa/adb)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN