Politie-achtervolging eindigt in dodelijk ongeval

Twitter
De stad Tourcoing in het noorden van Frankrijk heeft haar derde opeenvolgende nacht van geweld meegemaakt. Daarbij zijn twintig mensen opgepakt, meldt een gerechtelijke bron.

Het geweld begon maandagavond met de dood van een automobilist in de stad. Hij trachtte aan een politiecontrole te ontsnappen en reed tegen een boom. De twee passagiers in de auto raakten gewond.

Een honderdtal mensen nam deel aan het geweld van afgelopen nacht. Daarbij werden vuilnisbakken en zestien auto's in brand gestoken. De brandweer moest uitrukken, maar er vielen geen slachtoffers.

Twintig mensen werden in voorlopige hechtenis geplaatst wegens "geweld tegen politieagenten, door het gooien met projectielen, het gebruik van voertuigen om op de politie in te rijden" en wegens samenscholing, zei Bruno Dieudonné, substituut van de procureur van Tourcoing, dat aan Rijsel grenst.

Enkele uren voordat er afgelopen nacht geweld uitbrak, was eer betuigd aan de slachtoffers van het auto-ongeval met een stille optocht waaraan een honderdtal mensen deelnam die de waarheid eisen over het ongeval.

In de drie nachten werden behalve auto's van particulieren ook zes politievoertuigen en twee bussen beschadigd.

De prefectuur kondigde politieversterking aan voor de komende nachten. "Bijna 150 politiemannen en gendarmes zijn ingezet op het terrein, een helikopter steunt het optreden van de ordediensten", zo staat in een mededeling.