Politica op date in ruil voor stem

Pauline Kastermans.
Wikimedia Commons Pauline Kastermans.
De Nederlandse politica Pauline Kastermans probeert via de datingapp Tinder stemmen te winnen. De kandidate van de links-liberale partij D66 belooft geïnteresseerde mannen een date in ruil voor hun stem bij de Europese verkiezingen. Onze noorderburen trekken al op donderdag 22 mei naar de stembus.

Kastermans' opmerkelijke campagnestrategie kwam naar buiten dankzij freelance journalist Jens van Pieterson, schrijft het Algemeen Dagblad. Hij plaatste foto's op Twitter van de chatsessie met Kastermans. De 23-jarige net afgestudeerde liberaal-democrate, nummer acht op de lijst, stelt daarop dat ze niet voor de romantiek op Tinder zit. "In eerste instantie om zo veel mogelijk mensen te overtuigen om op 22 mei überhaupt te gaan stemmen."

Als ze vervolgens om een date gevraagd wordt, houdt ze (voorlopig) de boot af. "Op de 22ste mag je op me stemmen, daarna kunnen we op een echte date."

Overigens is het niet Van Pieterson zelf die Kastermans het hof maakt. "Het was een teamgenoot uit mijn voetbalelftal. Zelf heb ik al een vriendin en zit ik niet op Tinder."

Kastermans is ondertussen geschrokken van alle aandacht. Ze wilde onze collega's van het Algemeen Dagblad gisteren niet te woord staan. Wel twitterde de Groningse: "Ik dacht dat we er na Grindr-gate in Amsterdam wel aan gewend waren?" Met die woorden refereert ze naar Pieter Rietman, D66-lijsttrekker voor Amsterdam-West. Hij gebruikte de homodating-app Grindr om voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart zieltjes te winnen.

Kastermans moet overigens flink wat dates afwerken als ze via Tinder in het Europees Parlement komen. Ze heeft ruim 18.000 stemmen nodig om te worden verkozen.