Poleposition kwijt: Ben Carson slaat zelfs kloof met Donald Trump in laatste poll

afp
De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson heeft in de laatste peiling een voorsprong op miljardair Donald Trump, zijn voornaamste tegenstander in de race om de Republikeinse nominatie. Volgens die peiling, door de New York Times en CBS News, steunt 26 procent van de Republikeinen Carson, de enige zwarte kandidaat voor het Witte Huis. Trump geniet de steun van 22 procent.

Spannende strijd

Voor de eerste keer in maanden is de veelbesproken Donald Trump dus zijn eerste plaats kwijt in een peiling voor het felbegeerde 'ticket' van Republikeins presidentskandidaat. Ben Carson heeft hem ingehaald.

Het verschil tussen beide kandidaten ligt weliswaar nog binnen de foutenmarge van 6 procent, maar het is de eerste keer in maanden dat Trump niet op de eerste plaats eindigt. Geen van de andere Republikeinse gegadigden komt trouwens nog maar in de buurt van Carson en Trump. Marco Rubio volgt op de derde plaats, maar ligt met slechts 8 procent ver achter op de twee koplopers. Een andere grote naam, Jeb Bush, strandt samen met Carly Fiorina op 7 procent.

Zowel Carson, een gepensioneerde neurochirurg, als Trump hebben nooit eerder een politiek mandaat bekleed. Dat ze niet tot het establishment behoren, lijkt dus ruim de helft van de Republikeinen te bekoren, op meer dan een jaar van de verkiezingen.

Conservatief en controversieel

Carson nam al erg conservatieve en controversiële standpunten in. Eerder deze week nog vergeleek hij abortus met slavernij en gaf hij aan geen uitzondering te willen toestaan voor slachtoffers van verkrachting en incest.

Ook over wapenwetten heeft de voormalige arts een opvallende mening. Na de schietpartij van afgelopen maand in Oregon mengde Caron zich in het debat en zei hij dat de Holocaust mogelijk minder slachtoffers had gemaakt als de Duitse Joden meer wapens hadden gehad. Over het bloedbad zelf zei Carson dat hij "daar niet zomaar zou staan en zich laten doodschieten".

epa

Debat

Meer dan een duidelijke favoriet voor de Republikeinse nominatie toont de peiling de onbeslistheid in het kamp. Maar liefst zeven op de tien geven aan dat ze zich wel al uitspreken voor een kandidaat, maar dat het nog te vroeg is om helemaal zeker te zijn van hun steun.

Morgen wordt het derde Republikeins debat georganiseerd, waar de nog tien resterende kandidaten aan zullen deelnemen. Dat kan mogelijk de ranking opnieuw door elkaar schudden.