Polen gaat Verdrag van Lissabon ratificeren

De liberale Poolse premier Donald Tusk en de conservatieve president Lech Kaczynski hebben een akkoord bereikt om het Verdrag van Lissabon via het parlement te laten ratificeren. Dat heeft parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski bekendgemaakt. Tusk had voorafgaand aan zijn ontmoeting met Kaczynski gezegd dat hij een nationaal referendum over het Verdrag zou organiseren als de ratificatie door het parlement zou mislukken. De conservatieve oppositie is blokkeert de ratificatie.

"Ik heb premier Donald Tusk aan de telefoon gehad. Hij heeft een ontmoeting met de president gehad en is er nu diep van overtuigd dat (...) een ratificatie van het Verdrag (...) langs parlementaire weg nu mogelijk is en dat een referendum dus vermeden kan worden", aldus Komorowski op de Poolse televisie.

Volgens een recente peiling is 65 procent van de Poolse bevolking voorstander van ratificatie van het Verdrag van Lissabon. Vijftien procent is tegen en twintig procent heeft geen mening over dit onderwerp. (afp/adv)

President Lech Kaczynski
UNKNOWN President Lech Kaczynski