Polen buigt voor EU: ontslagen opperrechters mogen opnieuw aan de slag

Ook in Polen zelf was er veel protest tegen de maatregel om de rechters verplicht op pensioen te sturen.
AFP Ook in Polen zelf was er veel protest tegen de maatregel om de rechters verplicht op pensioen te sturen.
Na felle kritiek uit de EU heeft Polen de omstreden hervorming van het Poolse hooggerechtshof opgegeven. De regerende partij van Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft het conflict erover met het Europese Hof niet verder op de spits willen drijven. De regering in Warschau moet zo tijdelijk een stap terugzetten, nadat het Europees Hof van Justitie daartoe in oktober in kort geding de opdracht had gegeven.

De regering bracht een wetswijziging in stemming over het terugdraaien van de gedwongen pensionering van rechters. In het parlement stemden 215 volksvertegenwoordigers in met de wetswijziging en 161 parlementariërs stemden tegen. Volgens de PiS was aanpassing van de wetgeving nodig om die in overeenstemming te brengen met een uitspraak van het Europese Hof. Dat buigt zich over de hervormingen in de Poolse rechterlijke macht en had geëist dat met pensioen gestuurde opperrechters weer aan het werk kunnen gaan. 

De hervorming van het Poolse hof voorzag in een verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd van de opperrechters van 70 naar 65 jaar. Daardoor moesten ruim twintig rechters, ongeveer een derde van het totale aantal, met pensioen. De regeringspartij PiS verdedigde die hervorming als een poging om het gerecht te moderniseren en van corrupte rechters zuiveren. Maar de Europese Commissie vindt dat de maatregelen de politieke invloed op justitie buitensporig versterken. Het vervroegd op pensioen sturen van rechters zou PiS namelijk in de mogelijkheid stellen om de samenstelling van het Hooggerechtshof grondig te beïnvloeden. 

Nu het parlement heeft ingestemd met het terugdraaien van de omstreden hervorming kunnen opperrechters die door de maatregel met pensioen moesten opnieuw aan de slag gaan. In de praktijk waren verschillende rechters na de beslissing van het Europees Hof al opnieuw aan het werk gegaan.

AFP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Vermeersch

  Van communisme naar democratie is een harde weg van vallen en opstaan. Het komt wel goed..

 • Bernard Loncke

  Jammer, meer landen zouden zich moeten afkeren van Europa!

 • Merlijn Ambrosius

  Macht en geld dat is waar Europa om draait, niet om de burgers of recht of dmocratie, nee!

 • Laetitia Dubois

  Weeral een bewijs hoe de EU echt nuttig en nodig is om onze democraties te verdedigen tegen de totalitaire uitspattingen van nationalisten. Scheiding der machten is een basis fundament van democratie, zonder dat is het een dictatuur.

 • DIRK VAN DESSEL

  Schandalige bemoeizucht van de supranationale EU.S.S.R. , de macht dient terug in handen der Natiestaten te komen.