Poging tot terreuraanslag in New York: man gearresteerd, vier gewonden

Port Authority, New York.
Twitter Port Authority, New York.
In New York heeft een explosie plaatsgevonden aan een busstation. Verschillende metrostations zijn geëvacueerd. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. De politie heeft een verdachte gearresteerd. Er zijn vier gewonden gevallen. Ondertussen is bevestigd dat het incident een poging is tot een terreuraanslag.

De politie heeft een man opgepakt die een geïmproviseerd explosief had vastgeplakt aan zijn lichaam. Het zou gaan om een pijpbom die niet volledig is ontploft. 

Er zijn vier gewonden gevallen, waaronder ook de verdachte. Dat laat de politie weten via Twitter. Drie voorbijgangers zijn lichtgewond geraakt. Ze meldden zich met oorsuizingen en hoofdpijn in het ziekenhuis. De dader heeft zwaardere verwondingen opgelopen. Hij heeft brand- en snijwonden aan zijn handen en buik en is overgebracht naar het ziekenhuis. 

Terreur

De politie en de burgemeester van New York bevestigen tijdens een persconferentie dat het incident een "poging tot terreurdaad" is. "Gelukkig is het ultieme doel van de dader mislukt, en waren de hulpdiensten snel aanwezig", aldus burgemeester Bill de Blasio. Politiecommissaris James O'Neill zegt dat de dader het explosief opzettelijk heeft laten ontploffen. 

Burgemeester De Blasio benadrukt dat er verder geen dreiging is voor de stad. Er zijn ook geen andere incidenten of terroristische activiteiten aan de gang. De komende dagen zal de politieaanwezigheid in de stad verhoogd worden.

Verdachte

De dader is de 27-jarige Ullah Akayed uit Brooklyn, een stadsdeel van New York. De man is afkomstig uit Bangladesh. Er wordt nu onderzocht of hij banden heeft met een terreurorganisatie. Op de vraag van een journalist of de man kan gelinkt worden aan terreurgroep IS, heeft de politie geantwoord dat hij "bepaalde uitspraken heeft gedaan". Maar verdere info wou de politie daarover niet geven. Onderzoekers zijn ondertussen ook aanwezig in Brooklyn, waar volgens bronnen de woning van de dader wordt doorzocht. 

Akayed heeft rond 7.20 uur plaatselijke tijd een explosief laten ontploffen. De explosie vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het grote busstation, Port Authority, en een metrostation in het hart van Manhattan. 

Democratie

Tijdens het persmoment staken gouverneur, burgemeester en politiechef de New-Yorkers ook een hart onder de riem. "We zijn een doelwit (voor terroristen, red.), omdat we bewijzen dat een gemeenschap met veel geloofsovertuigingen en achtergronden kan werken. We bewijzen dat democratie kan werken", zei burgemeester de Blasio. "Maar we zijn ook een van de meest veerkrachtige plaatse ter wereld. Dat bewijzen we telkens opnieuw."

De verdachte van de explosie in New York is een 27-jarige man uit Brooklyn.
Twitter De verdachte van de explosie in New York is een 27-jarige man uit Brooklyn.

Pick-uptruck

De mislukte aanslag in New York City komt er nog maar een dikke maand na de vorige terreurdaad. Manhattan werd op 31 oktober opgeschrikt door een aanslag waarbij acht doden vielen. 

Sayfullo Saipov (29), een Amerikaan van Oezbeekse afkomst, reed met een gehuurde pick-uptruck verschillende fietsers aan op een fiets- en voetgangerspad op West Street. Onder de dodelijke slachtoffers bevond zich de West-Vlaamse toeriste Anne-Laure Decadt (31). Een vrouw uit het Antwerpse raakte zwaargewond. Saipov zit in de cel en verklaarde in opdracht van Islamitische Staat (IS) te handelen
24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerry Cle

  Jammer genoeg zullen er nog steeds eenzame gekken blijven opstaan die zich spiegelen aan IS. IS heeft zelfs de aanslag niet opgeëist. Waar Erik Quartier het vandaan haalt dat de VRT het voor die terrorist uit Bangladesh opnam is mij een raadsel.

 • Romain Nolf

  En ze verzorgen dat dan nog in de kliniek ! Laten kreveren in een kelderke .

 • Erik Quartier

  Volgens de vrt was het niet de bedoeling iemand te kwetsen,hij was enorm verrast dat de politie gekomen was zo verdwaald was hij die man moet geholpen worden zeggen ze bij de vrt,zum kotsen.

 • Philip Deweer

  Zelfs de 72 maagden willen hem niet.......

 • Lydia Appelmans

  IS was toch verslagen ?????