Poging om Heathrow Airport te blokkeren met drones is van korte duur

Passagiers wachten op hun vlucht in Heathrow.
AFP Passagiers wachten op hun vlucht in Heathrow.
Enkele milieuactivisten van ‘Heathrow Pause’ wilden vanochtend illegaal drones in het luchtruim van de Londense luchthaven Heathrow sturen om het luchtverkeer te verstoren. De politie kon dat echter verhinderen en arresteerde de actievoerders. Enkele drone-experten schakelden de signalen van de drones uit, zodat ze niet konden vliegen.

Op Twitter zeggen de activisten dat ze geprobeerd hebben om drie drones in de buurt van Heathrow Airport op te laten stijgen, maar dat de politie het signaal van de drones had verstoord, zodat ze niet konden vliegen. De activisten probeerden op die manier vliegtuigen aan de grond te houden en vinden hun actie noodzakelijk, zodat de Britse regering snel zou handelen "tegen de opwarming van de aarde en ecologische noodsituaties".

“We zullen niet toekijken en toestaan dat dit planeetmoordende monster zich uitbreidt”, tweette de organisatie, verwijzend naar de plannen van Heathrow om bij te bouwen.

De Londense politie heeft enkele activisten gearresteerd in de buurt van de luchthaven. Minstens vijf kopstukken van de organisatie werden donderdagavond al gearresteerd op verdenking van “samenzwering om de openbare orde te verstoren”. Het is niet duidelijk hoeveel activisten er in totaal zijn opgepakt, de politie spreekt van zeven, ‘Heathrow Pause’ zegt dat het er elf zijn.

De start- en landingsbanen van Heathrow zijn echter “volledig operationeel”, benadrukt een woordvoerster van de luchthaven. “We zijn het eens dat er iets aan de opwarming van de aarde moet worden gedaan, maar een illegale actie met de bedoeling om duizenden mensen te hinderen is niet de oplossing”, voegde ze eraan toe.

De politie heeft ondertussen een verspreidingsverbod van 48 uur opgelegd om de plannen van de activisten om het luchtverkeer te verstoren, verder te dwarsbomen.

Heathrow is een van de belangrijkste luchthavens van Europa en moest net als Gatwick Airport in Londen een paar maanden geleden tijdelijk het luchtverkeer stilleggen omwille van drones, maar de daders werden nooit gepakt. Achteraf heeft de Britse regering de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Zo werd bijvoorbeeld de verbodzone voor dronevluchten rond luchthavens uitgebreid tot een straal van ongeveer vijf kilometer.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk DE Bakker

    Er moest maar eens een vliegtuig neerstorten door zo'n drone??? In mijn ogen zijn dat moordenaars met voorbedachte rade.