Poetins nieuwe hypersonische raket “kan kernbom voorbij raketschild vliegen”

REUTERS
De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag een succesvolle test van een nieuw Russisch hypersonisch raketsysteem gevolgd. Het raketsysteem, ‘Avangard’ genaamd, kan volgens het Kremlin nucleaire en conventionele wapens afschieten.

Poetin kondigde in maart een aantal nieuwe wapens aan, waaronder de Avangard, tijdens een van zijn meest oorlogszuchtige toespraken in jaren. Poetin zei dat het “onoverwinnelijke” raketsysteem bijna elk punt in de wereld kan raken en een in de VS gebouwd raketschild kan ontwijken. 

De raket werd vanop een basis ten zuiden van het Oeralgebergte gelanceerd en trof haar doel op een zowat 6.000 kilometer verder gelegen testsite in Kamtsjatka. De Russische president bekeek de test op afstand vanaf het Russische ministerie van Defensie in Moskou. 

Poetin noemde het Avangard-systeem een “groot succes” voor het leger en liet weten dat de raket “twintig keer sneller dan de geluidssnelheid kan vliegen”.
 Nog volgens de Kremlinleider zal het raketsysteem volgend jaar in dienst wordt genomen. Hij benadrukte dat dit “nieuw type van strategisch wapen” de komende decennia de veiligheid van Rusland zal garanderen.

REUTERS
EPA
REUTERS
REUTERS

Bekijk ook:
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ilco Brauer

  'en een in de VS gebouwd raketschild kan ontwijken.' Bewuste bewoording, het Aegis systeem van de Amerikanen is namelijk niet de meest geavanceerde BMD systeem van de wereld. Dat geven zelfs Amerikaanse officieren toe na het zien functioneren van het Nederlandse BMD systeem SMART-L dat zelfs een vernieuwde variant krijgt (met deze vernieuwing is het mogelijk missiles te vinden en te volgen op 2000 km afstand).

 • Jeff Smulders

  @ dominique castelein hoe gelijk heeft u . Maar laten we dan eerst de politici ter verantwoording roepen die dit hebben veroorzaakt nl de Nationale politici en de EU Hun globalisatiepolitiek is pure verraad aan Europa en de Europeanen En niemand van de bevolking heeft hier voor gekozen maar is ons opgelegd. Poetin kom maar u bent welkom .

 • dominique castelein

  @Marc Baeyens,ik ben ervan overtuigd dat we Poetin zullen nodig hebben om ons te beschermen tegen de oprukkende islam en hun doetjes,de rechters laten ze nu ook al binnen en dat vanaf 2 jaar,de VS zal geen geld pompen in een geislamiseerd westen,geloof me,Poetin zal onze redding blijken,

 • Jeff Smulders

  Beste mensen als de Russen willen kunnen ze binnen 3 dagen aan de Noordzee staan. Het militaire potentieel is vele malen groter dan die van de papieren tijger NAVO. Her enige afschrikmiddel is de atoombtom en zelfs dat brengt geen zekerheid meer als de Russen ze al op verre afstand kunnen afschieten. Wat mij betreft laat ze maar komen de democratie is al afgeschoten door de neppolitici van de EU.

 • Mathias Lunders

  Poetin heeft groot gelijk aangezien hij door de VS en Europa als schoothondje omsingeld wordt. Trouwens waarom mag VS vrij wapens ontwikkelen en Rusland niet.