Poetins motorclub Nachtwolven geeft niet op

Een lid van de Nachtwolven toont zijn legitimatie aan een Wit-Russische grenswacht.
REUTERS Een lid van de Nachtwolven toont zijn legitimatie aan een Wit-Russische grenswacht.
Leden van de Russsiche motorclub Nachtwolven willen dinsdag een nieuwe poging ondernemen om Polen binnen te geraken en hun 'zegetocht' van Moskou naar Berlijn voortzetten. Mogelijk volgen ze een andere weg via de Baltische republieken en Finland. Dat meldde de nieuwszender TVN 24.

De rockers waren in het weekeinde vertrokken richting Berlijn. Daarmee willen ze aan de 70ste verjaardag herinneren van de overwinning tegen nazi-Duitsland door het Rode Leger. De Nachtwolven worden beschouwd als sympathisanten van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken had vrijdag al verklaard dat de bikers, die goede banden hebben met het Kremlin - Poetin is hun belangrijkste erelid -, Polen niet binnen mochten. Vandaag werden de Nachtwolven aan de Pools-Wit-Russche grensovergang Terespol-Brest teruggestuurd. Buitenlandse Zaken in Moskou had daar scherp tegen geprotesteerd. Ze beschikten immers over geldige Schengen-visa. Ze werden urenlang onderzocht. Bovendien stonden soldaten opgetrommeld aan de grens, waardoor de indruk ontstond dat de kleine groep Russische staatsburgers als een "gevaar" werden gezien. Moskou eist een verklaring van de regering in Warschau.

In Terespol hadden tientallen leden van de Poolse motorclub Rajd Katynski tevergeefs op de Russen gewacht, die ze na oproepen op de sociale media bescherming en begeleiding wilden aanbieden. Leden van de Poolse motorclub hebben voorgesteld in plaats van de Russen in Warschau en Wroclaw kaarsen te branden ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten van het Rode Leger tijdens WOII.

EPAReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels