Poetin wil zichzelf opnieuw opvolgen als president

EPA
De Russische president Vladimir Poetin wil graag op post blijven. De 65-jarige leider zei tegen medewerkers van een autofabriek dat hij een nieuwe ambtstermijn ambieert.

Poetin kreeg eerder op de dag tijdens een evenement ook al de vraag of hij zich weer kandidaat wil stellen. Hij vroeg daarop aan het jonge publiek of hij op hun steun kan rekenen. Toeschouwers schreeuwden "ja" en applaudisseerden. De president beloofde daarop hun reactie mee te wegen als hij de knoop doorhakt over de vraag of hij weer president wil worden. Niet veel later bevestigde hij zijn - niet onverwachte - wens president te blijven.

Poetin is al sinds 2000 aan de macht. Hij was zowel premier als president. Waarnemers gaan ervan uit dat hij de verkiezing van maart komend jaar weer zal winnen. Hij zou dan in principe tot 2024 kunnen aanblijven als president.

Poetin was was reeds van 2000 tot 2008 staatshoofd van de Russische gederatie. Tussen 2008 en 2012 was hij premier onder Dmitri Medvedev, om vanaf 2012 weer president te zijn. Zijn huidige, derde, termijn loopt op 7 mei 2018 af.

De Federatieraad, of het "hogerhuis" van Rusland, dient de exacte verkiezingsdatum nog vast te leggen. De aankondiging daarvan moet tussen morgen en 17 december gebeuren. Daarna kan de campagne beginnen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tanja Moons

  zijn nationalistische campagne had effect, maar uiteindelijk is Poetins autoritaire bewind onhoudbaar

 • Wilfried Vanden Berg

  De beste president van dit Rusland. Ik hoop van harte dat hij blijft.

 • Eric De landtsheer

  Kerel naar mijn hart,; pls kom naar Europa

 • ines laheye

  beste president voor Rusland, zouden hier ook eens zulk een kunnen gebruiken.

 • Gust Mannet

  ik denk de uitslag van die verkiezingen te weten......98% poetin en de ander 2% kiezers levenslang naar zoutmijn siberie..