Poetin wil VS aanklagen na diplomatieke rel: "Eens zien hoe hun veel geprezen rechtssysteem werkt"

Russisch president Vladimir Poetin.
reuters Russisch president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin laat de Verenigde Staten juridisch aanpakken. De aanleiding is de rel rond de gedwongen sluiting van Russische diplomatieke posten.

"De Amerikanen ontnamen Rusland het recht om onze eigendommen te gebruiken", zei Poetin volgens persbureau TASS. Hij noemde dat een "duidelijke schending" van de Russische eigendomsrechten.

Poetin zei het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht te zullen geven naar een Amerikaanse rechtbank te stappen. "Laten we maar eens zien hoe het veel geprezen Amerikaanse rechtssysteem werkt", aldus de Russische leider.

De VS en Rusland bestoken elkaar al sinds eind vorig jaar met diplomatieke strafmaatregelen. Washington liet vorige week het consulaat in San Francisco en andere diplomatiek posten sluiten. Rusland klaagde naderhand dat de VS van plan zouden zijn één van de ontruimde panden te doorzoeken.

Moskou eiste afgelopen weekeinde al de onmiddellijke teruggave van de gebouwen, "die als Russische eigendommen diplomatieke immuniteit genieten". Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei het Amerikaanse optreden te beschouwen als "een vijandige daad".

'Laten we maar eens zien hoe het veel geprezen Amerikaanse rechtssysteem werkt'

Russisch president Vladimir Poetin

Uitwijzing

De Russische leider sluit niet dat het Kremlin de VS opdracht zal geven zijn diplomatieke staf in Moskou verder in te krimpen. Die stap zal echter niet direct worden gezet, zei Poetin tijdens een top in China. "We gaan kijken hoe de situatie zich verder ontwikkelt."

De diplomatieke ruzie begon met de uitwijzing, eind vorig jaar, door toenmalig president Obama van 35 Russische diplomaten omdat Rusland zich zou hebben gemengd in de Amerikaanse verkiezingen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Maarten

    In de VS bestaat tenminste nog een rechtssysteem, wat je van Rusland niet meer kunt zeggen.

  • jonas niks

    Putin die het heeft over een rechtsysteem en eigendomsrecht? Gaan ze het Krim dan ook teruggeven aan Oekraïne ofzo?