Poetin wil Erdogan niet ontmoeten op top over geweld in Syrië

Erdogan en Poetin bij een eerdere ontmoeting.
-/Kremlin/dpa Erdogan en Poetin bij een eerdere ontmoeting.
De Russische president Vladimir Poetin is niet van plan om zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan te ontmoeten op 5 maart. Hij heeft dan andere werkgerelateerde plannen, zei zijn woordvoerder Dmitry Peskov aan het Russische persagentschap Interfax. Hij tempert zo de verwachtingen rond een Syrië-top, die Erdogan had aangekondigd.

Erdogan had afgelopen weekend gemeld dat een top zou plaatsvinden over Syrië op 5 maart, met als doel een oplossing te vinden voor de crisis in Idlib, in het noordwesten van Syrië. Daar leidde het offensief van de regeringstroepen tot een humanitaire crisis. Erdogan oordeelde dat er “in het ergste geval“ die dag een bilateraal onderhoud kan plaatsvinden met Poetin. Op de top zouden ook de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig zijn.

Het Kremlin laat donderdag echter weten dat Poetin die dag “andere plannen” op de agenda heeft staan. Turkije en Rusland kunnen wel nog via andere, diplomatieke kanalen met elkaar overleggen.

Bekijk ook: “Turkije kan nieuwe migratiegolf Syrië niet aan”, zegt Erdogan

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bijzondere veiligheidsraad

De spanningen zijn opgelopen in Idlib. Sinds het begin van de maand waren er schermutselingen tussen het Turkse leger en de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad. De gevechten leidden ook tot spanningen tussen Ankara en Moskou, dat Damascus steunt. Daarom roept de Turkse president een bijzondere veiligheidsraad bijeen om de situatie in het noordwesten van Syrië te bespreken. Dat meldden verschillende media.

Donderdag nog meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat de jihadisten en de rebellen die ondersteund worden door Turkije het dorp Saraqeb hadden heroverd op het Syrische regeringsleger. In een maand tijd zijn bij de gevechten in Idlib al meer dan 20 Turkse soldaten omgekomen.

Lees ook: Op bezoek bij drie Belgische IS-strijders in Koerdische gevangenis: “Wat denkt de wereld van ons?”

Lees ook: Haar familie deed alles om haar hier te houden. Nu ligt Chadia (30) weg te kwijnen op matras in IS-kamp
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Der Kinderen

  Nu zal Erdogan algauw beseffen dat Rusland een maatje te groot is en als hij perse een oorlog wil starten zonder overleg met de VN dat hij die oorlog alleen mag afwerken. Benieuwd waar al die vlaggen zwaaiende strijders en zelfverklaarde Turkse helden die hier anders graag kabaal maken met hun verkiezingen nu zitten? Zich in grote getale al aan het klaarmaken om te vertrekken en hun super leider te helpen zoals ze zo graag roepen of zijn ze plots weer Belg en zitten ze liever stil thuis nu...

 • joseph verbeke

  Poetin heeft het door gekregen welk vlees hij in zijn kuip kreeg.

 • Gunter Verleyen

  De mooie vriendschap is over en Valentijn is juist voorbij, dan maar terug op zijn knietjes naar Europa toe om te vragen of ze nog met hem willen spelen.

 • Roger Rymen

  Er is in het Westen heel veel kritiek op Erdogan maar over oorlogsmisdadiger Poetin hoor je weinig of niets.

 • Luc Lepoudre

  Vladimir maakt Tayyip duidelijk dat hij de Mokerheide op kan. Rusland heeft hier een prestigezaak van gemaakt dat terug aanzien op het wereldtoneel heeft gegeven en Het Westen duidelijk maakt regimewissels niet meer te dulden.