Poetin: "Westen verantwoordelijk voor moeilijke relatie met Rusland"

Photo News
De Russische machthebber Vladimir Poetin houdt het Westen verantwoordelijk voor de slechte betrekkingen met Rusland. Poetin verwijst daarbij - niet voor het eerst - naar de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, het ex-Joegoslaviëconflict in de jaren negentig, en de ontwikkelingen in Oekraïne.

"Het waren niet wij die een militaire coup in Oekraïne georganiseerd hebben die de grondwet schond", zei Poetin vandaag in een interview op tv-zender Fox News, vertaald naar het Engels. Poetin verwees naar de maandenlange volksprotesten in Oekraïne in de winter van 2013-2014, waarbij de Russische bondgenoot Viktor Janoekovitsj tot aftreden werd gedwongen. "Het waren niet wij die taarten uitdeelden op de stadpleinen", zei hij, om zijn beweringen te funderen.

Volgens Poetin moet Rusland reageren op de ontwikkelingen aan zijn grenzen. "Ik ben niet veranderd. Ik ben wie ik ben, en ik ben wie ik was", zei hij. Het is het Westen dat volgens hem veranderd is.

Inmenging verkiezingen

Poetin beweerde na de top met Amerikaans president Donald Trump in Helsinki opnieuw dat Rusland zich niet heeft gemengd in de verkiezingen van 2016. "Rusland als staat heeft zich nooit in de interne aangelegenheden van de VS gemengd", zei Poetin. Het interview is volgens Fox News opgenomen maandag na de top tussen Poetin en Trump in Helsinki.

Fox News-interviewer Chris Wallace probeerde tijdens het interview aan Poetin de aanklacht te overhandigen van speciaal aanklager Robert Mueller tegen twaalf medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Mueller verdenkt hen ervan verantwoordelijk te zijn voor de hackings van de Democraten bij de verkiezingen in 2016. Poetin wou het document niet in ontvangst nemen en dwong de interviewer om het op een bijzettafeltje te leggen.

Poetin, die zich herhaaldelijk leek op te winden als hem kritische vragen werden gesteld, verwees naar een strafrechtelijk akkoord met de VS uit 1999. Als Mueller erom zou vragen, zou Rusland verdachten ondervragen. Maar Mueller zou dat voorlopig niet gedaan hebben.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nico goris

  De hoogste tijd dat Europa fors investeerd om een militair supermacht te worden, misschien hebben we zelfs geen andere keus. Ons eigen bonen doppen zou ik zeggen

 • Bernaerts Diane

  “Rusland als staat heeft zich nooit in de interne aangelegenheden van de VS gemengd”: dat is wel een zéér betekenisvolle nuance!

 • Frank Van den Bulck

  Lap, nu hebben wij het weer gedaan zeker ? Man o man, waar gaan we naartoe ?

 • Herwig Laenen

  Uiteraard vergeet Putin de bezetting van de Krim en de bemoeienis van Rusland in Oost-Oekraine te vermelden en het neerhalen van het passagierstoestel met een Russische raket. Waarschijnlijk gaat hij ervan uit dat niet enkel Trump idioot genoeg is om alles te geloven wat je hen wil wijsmaken.

 • Luc Lepoudre

  Marc Baeyens, dat noemt men Rusofobie. De eerste behandeling start met het stoppen van opslurpen van Navopropaganda.Tja, spijts de CIA-staatsgreep in Kiev is Oekraïne voor meer dan de helft Russisch en met wat zich afspeelde met gevechtsvliegtuigen was de MH17 in het oorlogsgebied sturen misdadig. Gelukkig is de invasie van Syrië, door het Westen aangestuurd, mislukt.