Poetin was in eigen land nog nooit zo populair

AFP
De populariteit van president Vladimir Poetin onder de Russische bevolking was nog nooit zo groot als deze maand, 89 procent. Dat zegt het onafhankelijke onderzoeksinstituut Levada op basis van een landelijke peiling onder 1.600 Russen.

Onder Poetin is de Russische economie in een recessie geraakt. Reden daarvoor zijn de gekelderde olieprijzen en de economische en financiële sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Die volgden op de inlijving van de Krim en de oorlog in het oosten van Oekraïne. De economische neergang heeft vooralsnog geen gevolgen voor de populariteit van de president.

Veel waarnemers schrijven dit toe aan de consequent positieve verslaggeving over zijn bezigheden door de staatstelevisiestations en andere media die door het Kremlin beheerst worden. Daarin wordt de crisis in Oekraïne uitgelegd als onderdeel van westerse inspanningen om Rusland te verzwakken.

Vals en agressief

Die televisiepropaganda is volgens Levada-directeur Leg Goedkov de voornaamste factor achter de populariteit van Poetin. "Dit is een zeer agressieve en valse propaganda", zei Goedkov. "Alle alternatieve kanalen en daarmee alle alternatieve zienswijzen en beoordelingen worden uit de publieke sfeer gedrukt."

Ondanks de recessie wil Poetin in de komende vijf jaar meer dan 360 miljard euro spenderen aan nieuwe oorlogsschepen, gevechtsvliegtuigen, raketten, tanks en andere wapens. Op een bijeenkomst in het Kremlin met afgestudeerden van Russische militaire academies zei Poetin donderdag dat Rusland een sterke krijgsmacht met moderne wapens nodig heeft om zijn 'soevereiniteit en territoriale integriteit' te garanderen.

Hij zei dat Rusland geen agressieve bedoelingen heeft en geschillen "uitsluitend met politieke middelen, met eerbiediging van het volkenrecht en de belangen van andere landen" probeert op te lossen.

President Poetin bij de leden van het Russisch nationaal team op de Europese Spelen
EPA President Poetin bij de leden van het Russisch nationaal team op de Europese Spelen