Poetin waarschuwt voor uitbreiding Amerikaanse ruimtemacht

De Russische president Vladimir Poetin.
AP De Russische president Vladimir Poetin.
De VS ontwikkelen aan hoog tempo hun militaire slagkracht voor potentiële operaties in de ruimte, die door Washington beschouwd wordt als een mogelijk oorlogstheater, waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin vandaag. Volgens Poetin is Rusland “gekant” tegen de militarisering van de ruimte, maar de Amerikaanse beslissingen betekenen dat zijn land zich in de toekomst ook zal moeten toeleggen op de uitbreiding van zijn eigen ruimtemacht, zei hij.

Tijdens een bijeenkomst van defensiespecialisten in de stad Sochi in het zuiden van Rusland, maakte Poetin duidelijk dat de Amerikaanse expansie in de ruimte een bedreiging vormt voor de Russische belangen.

Vorig jaar kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat de VS hun eigen ruimtemacht zouden krijgen: de bijzondere legerafdeling moet de Amerikaanse belangen verdedigen in de ruimte. Trump verklaarde toen dat de VS “dominantie in de ruimte” zouden nastreven. In augustus lanceerde hij het ruimtecommando, een nieuwe afdeling van het Pentagon die zich moet concentreren op oorlogvoering in de ruimte.

Sinds enkele jaren zijn de grootste mogendheden - de VS, Rusland en China - in een wedloop verwikkeld om dominantie in de ruimte te verwerven. Voorbije zomer kondigde ook de Franse president Macron aan dat Frankrijk een 
militaire bevelvoering voor de ruimte krijgt, om de defensie van Frankrijk in de lucht en in de ruimte te garanderen.

Zowel de VS, Rusland, China en Frankrijk maken echter deel uit van het Ruimteverdrag van de Verenigde Naties dat verbiedt dat massavernietigingswapens in de ruimte worden ondergebracht en stelt dat de maan en andere hemellichamen enkel gebruikt mogen worden voor vredevolle doeleinden.

De ruimte wordt al gemilitariseerd sinds de jaren 60

Alexandra Stickings, Royal United Services Institute

In de praktijk maken wereldmachten al jarenlang gebruik van de ruimte voor militaire doeleinden zoals communicatie en spionage. “Mensen weten mogelijk niet dat de ruimte al een militaire omgeving is”, zegt Alexandra Stickings, expert ruimteveiligheid bij het Royal United Services Institute (Rusi) in Londen. “De ruimte wordt al gemilitariseerd sinds de jaren 60.” Zo gebruikten de VS en de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog satellieten om elkaar te bespioneren en ontwikkelden ze beide anti-satellietwapens.

De VS, Rusland en China hebben vermoedelijk allemaal wapens getest die een satelliet in de ruimte zouden kunnen vernietigen. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  De man heeft gelijk. De macht in de ruimte wordt met geheime projecten groter.

 • Frans Peeters

  VS en navo zullen ons op kosten blijven jagen door ingebeelde vijanden

 • Ludovic De Beuckeleer

  alsof Poetin te vertrouwen is , de andere zijn hem voor.

 • Guy Bevers

  Niet goed voor het klimaat .

 • Marie Vanakker

  Aliens moeten ons niet aanvallen , ze moeten gewoon geduldig even afwachten tot we elkaar afmaken . En dat zal niet lang meer duren met al die zotten die hier tegenwoordig rondlopen en besturen .