Poetin waarschuwt vijanden: "We hebben nieuwe supersonische raket die niemand kan stoppen"

EPA
De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn jaarlijkse State of the Union gewaarschuwd voor een nieuw type nucleaire raket dat het land heeft ontwikkeld. De raket is door geen enkel land te stoppen, maakte de president zich sterk, en heeft een "eindeloos bereik". "Niemand wilde naar Rusland luisteren, hoewel we een nucleaire grootmacht zijn. Wel, luister nu maar naar ons", klonk het dreigend. 

"Het gaat om nieuwe strategische raketsystemen, die we ontwikkeld hebben als reactie op de eenzijdige uitstap van de Verenigde Staten uit het verdrag over raketafweer en de de facto stationering van zulke systemen op het gebied van de Verenigde Staten en buiten de Amerikaanse grenzen", zei Poetin. Hij zei dat Rusland de VS had gewaarschuwd niet voort te gaan met antiraketsystemen. "Niemand luisterde toen naar ons."

Rusland ontwikkelde een nucleair aandrijfsysteem dat op een kruisraket kan worden geïnstalleerd. Zo zou de raket een reikwijdte hebben die tien keer groter is dan andere. Het nieuwste wapen is eind vorig jaar uitgeprobeerd en kan vrijwel elke plek op de wereld treffen. Poetin liet er vandaag beelden van zien.

"Een laagvliegende en moeilijk te spotten kruisraket gewapend met een nucleaire lading en met een praktisch onbeperkte reikwijdte, onvoorspelbaar vluchtpad en de capaciteit om bijna alle onderscheppingslijnen binnen te dringen, is onkwetsbaar voor alle bestaande en toekomstige raket- en luchtafweer", aldus Poetin.

Poetin liet tijdens de State of the Union beelden van de nieuwe raket zien.
EPA Poetin liet tijdens de State of the Union beelden van de nieuwe raket zien.

'Zircon'

Het wapen zal niet ingezet worden om een land als eerste aan te vallen, aldus Poetin, maar enkel als verdedigingsmiddel. Doel van de nieuwe Russische verdedigingslinie is volgens de president om "de wereldvrede te garanderen". De Amerikaanse wapenontwikkeling noemde hij "verontrustend", maar zal "in het niets verdwijnen" tegenover de Russische nieuwe wapens.

Geruchten over een nieuwe raket doen al langer de ronde. Het wapen, vorig jaar Zircon gedoopt, zou zich kunnen voortbewegen met 6.000 tot 7.000 kilometer per uur, vijf tot zes keer de geluidssnelheid. De raketkruisers ‘Admiral Nachimow’ en ‘Pyotr Veliky’ zouden de ‘Zircon 3M22’ als eerste aan boord krijgen. Kostprijs: 1,4 miljard euro per schip. 

Hij stelde ook een onderwaterdrone voor die door onderzeeërs wordt gelanceerd en eveneens met een kernkop kan worden uitgerust. Die drone is volgens hem in staat om onbeperkte afstanden af te leggen op extreme diepte. Rusland zal het westen informatie geven over de nieuwe wapens, zei Poetin nog.

'De Amerikaanse wapens zullen in het niets verdwijnen tegenover de nieuwe Russische wapens'

Poetin tijdens zijn State of the Union

Armoede halveren

Rusland moet daarnaast de komende zes jaar de armoedegraad halveren, zo klonk het ook nog. Zes jaar is de duur van een nieuw mandaat als Poetin op 18 maart de presidentsverkiezingen wint.

"We moeten een van de belangrijkste taken vervullen om een overtuigde, langdurige inkomensgroei van onze burgers te verzekeren en om in zes jaar tijd minstens de armoedegraad te halveren", aldus Poetin in zijn jaarlijkse toespraak. Hij beklemtoonde dat het aantal mensen getroffen door armoede is gedaald van 42 miljoen in 2000 naar 20 miljoen nu.

"Iedereen is voor ons van belang", zei de president nog. Hij wil dat de werkgelegenheid wordt opgetrokken. Meetlat voor het beleid moet het welzijn van de burgers zijn. Voor de begeleiding van gezinnen en kinderen moet 40 procent meer worden uitgegeven dan de afgelopen jaren, aldus nog Poetin. Vanaf 2020 moet jaarlijkse nieuwe woonruimte voor vijf miljoen gezinnen geschapen worden. Ook moeten de pensioenen regelmatig boven de inflatie worden verhoogd.

EPA

Vierde mandaat

Poetin is al bijna twee decennia aan de macht in Rusland. Hij wil deze maand een vierde mandaat als president binnenrijven. Vandaag zei hij dat het land zijn democratische instellingen moet versterken. "Om vooruit te gaan en dynamisch te ontwikkelen, moeten we de vrijheid op alle gebieden uitbreiden, en de democratische instellingen, de lokale regeringen en structuren van de burgermaatschappij en rechtbanken versterken", zei hij. Volgens hem heeft Rusland zich "stevig gevestigd als een democratische samenleving" die het pad van "vrijheid en onafhankelijkheid" volgt.


Volgens de president is het ook zaak om te reageren op de uitdagingen van de technologische revolutie. "Wie ook tot president wordt verkozen, (...) we moeten allen voelen en begrijpen wat er rondom ons gebeurt." Hij wil dat Rusland een van de belangrijkste hubs ter wereld wordt op vlak van de opslag en verwerking van 'big data'. Hij wil meer vooruitgang bij de ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie. Buitenlanders moeten aangemoedigd worden om in Rusland te studeren als een leidinggevend land op technologievlak.

Volgens Poetin heeft Rusland zich 'stevig gevestigd als een democratische samenleving, die het pad van vrijheid en onafhankelijkheid volgt'

De Russische staatsleider zei ook nog dat het land omgerekend zowat 160 miljard euro moet uitgeven om het wegennetwerk te verbeteren. "De komende zes jaar is het noodzakelijk om de uitgaven voor de bouw en verbetering van de Russische wegen praktisch te verdubbelen." Poetin hekelt vaak de afnemende kwaliteit van de wegen, die ook niet breed genoeg zijn voor het moderne verkeer.

Op 18 maart kiest Rusland een nieuwe president. Dat Poetin opnieuw zegeviert, staat zo goed als vast.

EPA201 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Polutnik

  Als de Russen één raketje durft te ontsteken richting Amerika of Europa , dan vliegen er duizenden raketten binnen de minuut af richting Rusland . En dat weten die Russen ook , maar ja grootspraak . Of te wel niet slim genoeg of niet genoeg nagedacht . Zoals je weet het grootste leger van de wereld is toch de NAVO .

 • Steve Van der Vekens

  @Jan DeKoninck, de raket is dus nutteloos. ;)

 • Gaston FOUBERT

  Carla Van Geel, ook in de Noord-Koreaanse hoofdstad is pracht en praal maar die is evenmin van de bevolking als het Peterhof in St Petersburg van de gewone Rus is. Als je documentaires ziet van het leven buiten de steden zal je al heel wat anders denken over het mooie Rusland.

 • Geert Van de Moortele

  Dankzij de Russen is er al sedert de lente van 1943 evenwicht en vrede in Europa. Een beetje dankbaarheid zou op zijn plaats zijn. Inderdaad Patton droomde ervan na de val van Italië een derde WO te starten en de Russen via de balkan aan te vallen.

 • chris bogaerts

  @Jean Schoups er is zelfs een rapport gelekt waarin bevestigd word dat de A400 nooit zijn volledige operationele capaciteiten gaat halen. Laat de linksen en liberalen maar over aan defensie aankopen. De miljarden verdwijnen en we krijgen rommel in de plaats. Ontopic cold war 2.0 is al de laatste 5 a 6 jaar bezig met dank aan Obama die de relaties met Rusland tot een dieptepunt liet komen. En dan roepen de naievelingen nog dat O een vredesduif was....