Poetin vreest einde kernwapenverdrag met VS

Vladimir Putin.
AFP Vladimir Putin.
De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag gezegd dat het doek zou kunnen vallen voor het START-verdrag tussen Moskou en Washington over het beperken van het kernwapenarsenaal. Hij wees erop dat het huidige verdrag in 2021 afloopt en dat er nog geen gesprekken zijn begonnen om het verdrag te vernieuwen.

Poetin zei op een internationaal economisch forum dat Rusland ''al honderd keer heeft gezegd'' klaar te zijn voor het vernieuwen van START, maar dat nog niemand zich heeft gemeld voor onderhandelingen, aldus het Russische staatspersbureau Sputnik.

Washington en Moskou, die elkaars grote vijanden waren tijdens de Koude Oorlog, kwamen in 1991 met het historische START-verdrag overeen hun aantallen opgestelde strategische kernkoppen te verminderen. Het verdrag werd in 2010 verlengd.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  Euhm. De russen hadden een veeeeel grotere verdienste dan de Amerikanen in het verslaan van de Duitsers. Het zelf niet dichtbij.

 • egbert vansteenstraeten

  Karel Tichmann je moet de Amerikanen maar geloven! Die deugen voor niks! Vandaag is het 75 jaar geleden dat ze de 2de wereldoorlog die ze zelf begonen zijn hebben beëindigd en sindsdien loopt er iedereen achteraan, terwijl de Russen evenveel verdienste hadden in het terugdringen van de Duitsers! Laat ons aub snel Europa en Rusland bondgenoten maken, samen met Azië en het Midden-Oosten.

 • Filiep Lapeire

  Da word wel heel interessant hier met twee zo'n vedetten!

 • Karel Tichmann

  Poetin heeft zich nooit aan het kernwapenverdrag gehouden. Met name deze nieuwe SS-20 en de 9M729 raketten. In 2014 zei Obama dat Moskou in het geheim deze 9M729 raketten hebben getest die in strijd was met het INF-verdrag. Het ontwikkelen, testen en stationeren op land van zo’n kruisraket is verboden.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Op dat niveau is blufpoker uiterst gevaarlijk, vooral wetende wie er aan de macht is in beide super mogendheden.