Poetin vervangt machtige procureur-generaal “met het oog op transfer naar andere positie”

Russische president Vladimir Poetin
AP Russische president Vladimir Poetin
De Russische president Vladimir Poetin heeft beslist de machtige procureur-generaal, Joeri Tsjajka, te vervangen. Dat meldt het Kremlin maandag. 

De 68-jarige Tsjajka bekleedde de functie sinds 2006. Hij zal worden vervangen door de 44-jarige Igor Krasnov, adjunct-directeur van het Russische onderzoekscomité, dat belast is met misdaadonderzoeken in het land. "Joeri Tsjajka is van zijn functies ontheven met het oog op zijn transfer naar een andere positie", aldus het Kremlin, zonder verdere details te geven. De Federatieraad, het Hogerhuis van het Russische parlement, moet de wissel nog bevestigen, een formaliteit die woensdag moet plaatsvinden.

Tsjajka was minister van Justitie van 1999 tot 2006. Hij werd beschouwd als een van de machtigste mannen in de Russische staat, aangezien hij zich bevond in het centrum van de Russische justitie sinds Poetin aan de macht kwam.De afgelopen jaren beschuldigde de oppositie hem ervan een groot persoonlijk fortuin te hebben verzameld tijdens zijn carrière. Zelf ontkent hij dat.

Igor Krasnov kwam in 2007 bij het onderzoekscomité. Hij leidde het onderzoek naar de moord op oppositielid Boris Nemtsov in 2015 en de moorden op advocaat Stanislav Markelov en de journaliste Anastasia Baboerova in 2009. 

Vorige week kondigde de Russische president een grondwetshervorming aan. De voltallige Russische regering nam daarop ontslag. Het hoofd van de Russische belastingdienst, Michail Misjoestin, werd daarop benoemd tot premier. De aangekondigde grondwetshervorming leidt tot hypotheses over de politieke toekomst van president Poetin, na het einde van zijn laatste presidentsmandaat in 2024. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jan wuyts

    dat de de Europese rechters nu maar in Moskou gaan betogen.

  • frans Venloo

    Vervangt met een vriendje en een ja knikker echt Rusland maar afin hier is het niet beter .