Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020

rv
Vladimir Poetin heeft de Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 verlengd. De Russische president doet dat als reactie op de verlenging van de westerse sancties tegen Moskou.

Poetin ondertekende vandaag een decreet dat de import van fruit, groenten, vlees- en melkproducten uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en enkele andere landen verbiedt.

De strafmaatregelen tegen Rusland kwamen er in 2014 na de annexatie door Moskou van het Oekraïense schiereiland Krim en de steun voor de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Daarbij zijn ook reisverboden, de blokkering van rekeningen en een beperkte toegang tot hoogtechnologie voor de belangrijke olie- en gassector in Rusland. Moskou reageerde met tegensancties en heeft die al verschillende keren verlengd.

De EU verlengde de economische sancties tegen Rusland vorige week tot 31 januari 2020, ondanks miljardenverliezen voor de ondernemingen in de diverse lidstaten. Uit economische kringen weerklinkt vaak de roep om de strafmaatregelen op te heffen, omdat ze geen effect hebben op het oplossen van het conflict in Oekraïne.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Vanlaeken

  Meer sancties aub, voer de druk nog maar wat op. We moeten ook onafhankelijk worden van het Russische gas, maar kortzichtig roodgroen en nu zelfs het VREG liggen dwars als men probeert zonnepanelen te stimuleren... onbegrijoelijk.

 • piet devlieger

  Er worden in Rusland al een paar jaar enorme inspanningen gedaan om het land volledig zelfbedruipend te maken zodat op de duur import zal overbodig worden. Het aanhouden van de sancties tegen Rusland heeft dus het omgekeerde effect. Eens de sancties opgegeven worden zullen we een middenvinger krijgen met het bericht dat ze onze producten helemaal niet meer nodig hebben. Trouwens, wie lijdt onder die sancties moest al lang andere markten gezocht hebben. Dàt is ondernemer zijn.

 • Roel Mick

  Spijtig dat Europa de slaaf blijft van USA. We zouden beter de Russen wat meer moeten respecteren voor wat ze ook gedaàn hebben tegen de Nazis(Sovjets hebben 80% van Hitlers militaire kracht gebroken). Samen met Rusland werken aan economische gordel naar Chîna is goed voor de vrede. En minder luisteren naar Amerika. De toekomst ligt in het Oosten.

 • johan debue

  Vladimir groot gelijk .

 • Gino Denil

  Hij wil natuurlijk zijn gas wel verkopen. Hij heeft de deviezen nodig. Maar het komt hem wel goed uit dat zijn eigen bevolking geen invoer kan kopen. Dat is slecht voor zijn handelsbalans. Daarom heeft hij de westerse sancties zelf nog wat aangescherpt.