Poetin verhoogt pensioenleeftijd voor vrouwen: duizenden Russen trekken straat op

EPA
In de Russische hoofdstad Moskou zijn vandaag opnieuw bijna 9.000 mensen op straat gekomen tegen de plannen van president Vladimir Poetin om de pensioenleeftijd in het land te verhogen. De betoging ging uit van de communisten, met de hulp van enkele ngo's. Ook in andere Russische steden kwam de bevolking op straat.

Momenteel kunnen mannen in Rusland op 60 jaar met pensioen, voor vrouwen kan dat al vanaf 55. In het parlement lag in eerste instantie een verhoging tot respectievelijk 65 en 63 jaar op tafel, maar daar wilde de bevolking niet van weten. Na de aankondiging begin deze zomer kwamen de Russen massaal op straat, waarna Poetin vorige week zijn kar keerde: de president wil de pensioenleeftijd voor mannen ongewijzigd laten, maar voor vrouwen wel optrekken tot 60 jaar.
Maar ook dat is is niet naar de zin van veel Russen, die vandaag opnieuw massaal protesteren tegen de hervormingen.

Rusland kampt met een vergrijzende bevolking, waardoor de uitbetaling van pensioenen in het gedrang komt. Maar de pensioenen zijn in Rusland sowieso al erg laag, waardoor de meeste mensen toch nog na hun pensioen moeten verder werken.

Volgens de tegenstanders zullen de meeste Russen niet veel meer aan hun pensioen hebben, als de leeftijd wordt opgetrokken. De levensverwachting van de gemiddelde Russische man is 66 jaar en wordt vooral naar beneden getrokken door de arme Russen in de armere regio's.

EPA6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michael Dimers

  Levensverwachting is 66 jaar omdat ze allemaal zo zat zijn als een achterdeur ...24 op 24 en 7 op 7 !

 • Francinne Declerque

  Na enkele rondreizen in Rusland is het verwonderend dat Poetin dit doet. Het pensioen is daar 150 euro per maand, en wees gerust het leven is daar quasi even duur buiten enkele basic voedselwaren en uiteraard warm water en elektriciteit maar zelfs dat laatste is aan het opslagen.

 • Patrick Coen

  Iedereen gelijk.

 • piet devlieger

  Het is toch niet meer dan normaal dat de pensioenleeftijd van mannen en vrouwen gelijkgesteld wordt. Mannen en vrouwen zijn gelijk, dat moet dan ook maar in alles. Dat is toch hetgeen de vrouwen willen ? Wat ik wel vreemd vind is dat er daar ngo's bij te pas komen.

 • wim rooyakkers

  Ach,in Nederland is het nu al voor iedereen tot 67 en 3 maanden,en België volgt op kort termijn,dus waar maken zij zich druk om.we zijn op aarde ommte werken.