Poetin: “Turkse operatie dreigt de IS-dreiging weer te laten toenemen”

Turkse inval in Syrië

De Russische president Vladimir Poetin vreest dat de Turkse invasie in het noordoosten van Syrië zal leiden tot een heropleving van de terreurgroep IS in de hele regio.
AP De Russische president Vladimir Poetin vreest dat de Turkse invasie in het noordoosten van Syrië zal leiden tot een heropleving van de terreurgroep IS in de hele regio.
De Russische president Vladimir Poetin vreest dat de Turkse invasie in het noordoosten van Syrië zal leiden tot een heropleving van de terreurgroep IS in de hele regio. Dat heeft Poetin vandaag gezegd. Voor de start van de Turkse operatie was al gewaarschuwd voor dat risico.

Als duizenden IS-strijders die nu nog vastgehouden worden door de Koerden vrijkomen, "dan is dat een echte dreiging voor ons, voor u, want waar gaan ze naartoe, en hoe", vroeg Poetin zich af tijdens een top van oud-Sovjetlanden in Turkmenistan. 

"Ik ben niet zeker dat het Turkse leger de situatie kan controleren, of dat snel kan doen", aldus Poetin in uitspraken die de Russische staatszender verspreidde. "De Koerden verlaten de kampen waar IS-strijders zitten opgesloten, en zij kunnen dus ontsnappen.”

Vanuit Europa trokken duizenden mannen en vrouwen naar Syrië en Irak om de wapens op te nemen voor IS, maar ook vanuit de Kaukasus en Centraal-Azië vertrokken duizenden mensen. Poetin beloofde vandaag nog dat hij "middelen van speciale diensten zal inzetten om het verschijnen van een nieuwe dreiging tegen te gaan".

Gisteren zat de VN-Veiligheidsraad bijeen over de Turkse agressie. Een unanieme veroordeling van de aanval kwam er niet. Die werd naar verluidt tegengehouden door Moskou en Washington. 

Lees ook: “Turkse troepen bestoken gevangenis waar ‘meest gevaarlijke’ strijders van IS zitten”

Lees ook: De Koerden: wie zijn ze, waar vechten ze voor en waarom is Turkije zo tegen hen gekant?
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim Goossens

  De echte oorzaak van de huidige problemen met Turkije is niet Erdogan maar onze " goede" partner" Amerika , zijnde de oranje Trumpie, die Erdogan met een schouderklopje en een telefoontje een vrijgeleide gaf om dit te doen ...

 • Gilbert Vermeersch

  Natuurlijk heeft Putin gelijk. De Turken geven zomaar een vrijgeleide aan kalifaat strijders.. Turkije is onder Erdogan, een onbetrouwbaar NATO lidstaat. Stel je voor dat een of andere mogendheid op basis van Erdogan visie, Koerden zijn terroristen, Turkije aanvalt moeten alle andere NATO lidstaten hem helpen!

 • Peter Janssen

  Heropleving van daesh/is-terroristengebroed is net de bedoeling van de ottomaanse turk voor gebiedsuitbreiding,hij collaboreert door daesh wapens te leveren en te beschermen en intussen zijn navo bondgenoten zand in de ogen te strooien met leugens en bedrog..VN doet daar ook aan mee want door ongecontroleerde vluchtelingeninvasie halen ze zelf daesh terroristen binnen om ons te kunnen knechten.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Denk dat de IS dreiging nog niet is weggeweest! Vorige week nog 2 aanslagen. Parijs en Duitsland. Waarom politici dit willen ontkennen is me een vraag. Heb zelfs de indruk dat ze meer belang hechten aan bv jongeren die met een Vlaamse Leeuwvlag rond lopen.

 • Luc Lepoudre

  Volgens het Internationaal Recht en de V.N. is Poetin terecht in Syrië terwijl de aanwezigheid van de VS, Frankrijk en Engeland illegaal zijn en aan de basis liggen van een nieuw conflict.