Poetin stuurt politiebazen de laan uit na omstreden arrestatie onderzoeksjournalist

Goloenov belandde in de cel op verdenking van drugshandel.
Photo News Goloenov belandde in de cel op verdenking van drugshandel.
De Russische president Vladimir Poetin heeft twee kopstukken bij de politie de laan uit gestuurd die betrokken waren bij de omstreden arrestatie van onderzoeksjournalist Ivan Goloenov. Die werd vorige week donderdag opgepakt, maar dinsdag vrijgelaten nadat de politie onverwachts de aanklacht tegen hem had ingetrokken.

De arrestatie vanwege vermeend drugsbezit veroorzaakte een golf van verontwaardiging onder journalisten en prominenten in de Russische cultuurwereld. Ondanks de vrijlating van de journalist gingen woensdag meer dan duizend sympathisanten in Moskou de straat op om te protesteren tegen de manier waarop Goloenov was opgepakt. De politie arresteerde daarbij meer dan vierhonderd mensen.

Minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsjev verklaarde dat de zaak werd afgeblazen omdat er geen bewijs was dat de journalist iets verkeerd had gedaan. Hij kondigde toen al aan dat hij Poetin zou vragen belangrijke politiemensen te ontslaan. De twee ontslagen politiemensen hebben de rang van generaal-majoor.

De arrestatie leidde tot dagenlang protest door sympathisanten van de journalist.
AP De arrestatie leidde tot dagenlang protest door sympathisanten van de journalist.
Onderzoeksjournalist Ivan Goloenov bij zijn vrijlating.
Photo News Onderzoeksjournalist Ivan Goloenov bij zijn vrijlating.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • patrick geerinck

    als er geen protest was geweest zat hij nog vast onschuldig of niet. de rest is schijnvertoon